Šio įstatymo projekto svarstymas įtrauktas į Seimo rudens sesiją. Įstatymas turėtų įsigalioti nuo kitų metų sausio 1 d.

„Naujoji tvarka, kai net 100 proc. atsargų bus galima saugoti bet kurioje ES valstybėje, kurioje verslininkai turi ar gali išsinuomoti laisvų talpyklų, galutinai liberalizuos naftos produktų laikymo sistemą ir skatins konkurenciją rinkoje”, rašoma ministerijos pranešime.

Pritarus pakeitimui apribojimų dėl degalų saugojimo neliks, tačiau numatyta, kad Lietuvos teritorijoje privalės būti saugoma valstybės atsargų bent 30-čiai dienų. Ši pareiga įstatymo projektu yra pavedama valstybės įmonei „Lietuvos naftos produktų agentūra“, kuri kaupia naftos produktų atsargas valstybės lėšomis.

Ministerija teigia, kad per dvejus metus žengė visus reikalingus žingsnius, kad atsirastų reali konkurencija degalų rinkoje dominuojančiai bendrovei “Orlen Lietuva”: „Klaipėdos nafta” įrengė degalų importo terminalą; verslininkams buvo leista už Lietuvos ribų saugoti iki 30 proc. laikomų atsargų.

Primename, kad Finansų ministerijos duomenimis, Lietuvoje degalai prieš mokesčius kainuoja brangiau nei kitose Baltijos valstybėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją