„Reikia labai aiškiai patiems sau atsakyti, kas lemia tokias aukštas kuro kainas dabartiniu metu – aukštas kuro kainas visų pirma lemia naftos žaliavos labai ryškus pabrangimas. Tikėtina, kad naftos žaliava gali ir atpigti, bent jau tokių tarptautinių agentūrų pranešimų tenka irgi matyti, tai situacija nėra paprasta ir nėra lengva, labai gerai suprantame žmonių nerimą ir susirūpinimą, tačiau kokie nors neatsakingi intervenuojant į mokesčių sistemą tikrai nebūtų pats geriausias atsakymas dabar“, - sakė premjeras po Vyriausybės pasitarimo.

Kovo pabaigoje Seimo nariai, partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovai Dailis Alfonsas Barakauskas ir Valentinas Mazuronis pateikė įstatymo pataisą dėl akcizo benzinui sumažinimo: bešviniam benzinui nustatyti 1240 litų už 1000 l akcizą. Jei akcizas mažėtų, benzinas galėtų atpigti iki 30 ct/l.

Finansų ministerija jau anksčiau skelbė savo pozicija, kad „toks žingsnis nepateisintų degalų kainų mažėjimo lūkesčių, o valstybės biudžetas prarastų pajamas.”

Finansų ministerijos skaičiavimais, sumažinus benzino akcizą iki leistino minimumo, benzino kaina degalinėse galėtų sumažėti vidutiniškai 30 centų vienam litrui, jeigu visa nauda iš akcizo sumažinimo atitektų vartotojui.

Šiuo metu Lietuvoje yra taikomas 1500 litų akcizas už 1000 l. Minimalus Europos Sąjungos reikalavimas - 359 eurų (1240 Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją