„Stipriname pajėgas Lietuvos vizų tarnybose Baltarusijoje ir Rusijoje, Ambasadoje Maskvoje atidarysime papildomą langelį interesantų aptarnavimui. Jeigu reikės sustiprinti vizų tarnybų pajėgas, į jas komandiruosime laikinus darbuotojus, - tikina A. Skaisgirytė Liauškienė. - Ypač lanksti vizų išdavimo tvarka taikoma kaimyninių valstybių piliečiams: dėl vizos jie gali kreiptis per akredituotą kelionių agentūrą, kad gauti vizą užtenka tik įrodyti, jog turi pakankamai lėšų pragyvenimui. Paprastesnis ir daugkartinių vizų išdavimas, kurios sudaro net iki 30 proc. visų išduodamų vizų skaičiaus.“

Viceministrė teigia, kad supaprastinti vizų išdavimo tvarką nėra paprasta, nes negalima pažeisti Šengeno teisės aktų reikalavimų, kurie yra bendri visoms šalims narėms. Taip pat ji pabrėžia, kad turistų srautas iš kaimyninių šalių į Lietuvą dėl esą sudėtingos vizų gavimo tvarkos anaiptol nemažėja.

„Statistika paneigia, kad turistai atsisako kelionių į Lietuvą, per antrąjį šių metų ketvirtį Lietuvos apgyvendinimo įstaigose apsistojo 20 proc. daugiau svečių iš Rusijos ir 37 proc. daugiau iš Baltarusijos nei per tą patį laikotarpį 2009 metais. Vadinasi, augo ir vizų išdavimas. Palyginimui su vizų į Latviją ir Estiją išdavimu: Rusijoje Lietuvos ambasados ir konsulatai pernai išdavė 111,1 tūkst. vizų, Latvijos – 80,1 tūkst., Estijos – 74,8 tūkst. Baltarusijoje pernai išdavėme 89,6 tūkst. vizų, tuo tarpu Latvijos tarnybos – tik 24,2 tūkst., Estijos – 9,5 tūkst. vizų“, - tvirtina A.Skaisgirytė Liauškienė.

Užsienio reikalų viceministrė pripažįsta, kad kol kas vizos Baltarusijos piliečiams yra palyginti brangios, bet taip yra todėl, kad Rusijos piliečiams konsulinis mokestis sumažintas vadovaujantis ES ir Rusijos susitarimu dėl vizų išdavimo tvarkos supaprastinimo, o Baltarusijos piliečiams taikomas standartinis konsulinis mokestis ir Lietuva šio mokesčio negali sumažinti vienašališkai.

„Lietuva visą laiką rėmė iniciatyvas ES lygiu pradėti derybas su Baltarusija dėl vizų režimo supaprastinimo,“ – tvirtina viceministrė.

A.Skaisgirytės Liauškienės teigimu, didžiausių iššūkių Lietuvai pritraukiant daugiau turistų yra transporto infrastruktūros problemos.

„Mūsų vizų tarnybos yra pasirengusios atsakyti į didesnį vizų poreikį, tačiau kad ir kaip stengtųsi išduoti kuo daugiau vizų, turistai paprasčiausiai neturi kuo atvykti į Lietuvą“, - tvirtina ji.

„Kai kas galbūt yra linkęs įleisti į Lietuvą kiekvieną norintįjį, tačiau turime nepamiršti atsakomybės už mūsų nacionalinį saugumą. Vizų režimas nėra tik būdas valstybei gauti pajamų, kažkokia biurokratinė atgyvena, kuri trukdo verslui. Pagrindinė vizų paskirtis yra apsisaugoti nuo nepageidaujamos migracijos, galinčios turėti neigiamų pasekmių mūsų saugumui ir ekonomikai,“ – sako A. Skaisgirytė Liauškienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją