Penktadienį premjero darbo kabinete susirinko gausios pajėgos: A. Kubilius su patarėjais, S. Dailydka, Susisiekimo ministerijos atstovai. DELFI žiniomis, „Lietuvos geležinkelių“ vadovui teko atsakyti į eilę nepatogių klausimų.

Abejoja, ar algos kyla pagrįstai

Kaip DELFI jau skelbė, „Lietuvos geležinkelių“ vadovybei pastaruoju metu kilo atlyginimai, išmokėtos solidžios premijos. Šių paskatų motyvas – pasiekti ir viršyti bendrovės veiklos planai. Tačiau A. Kubilius, DELFI žiniomis, abejoja, ar algos „Lietuvos geležinkeliuose“ šuoliuoja pagįstai.

Premjerą domina, kodėl dabar, atsigaunant ekonomikai, „Lietuvos geležinkeliai“ planuoja nuosaikų ir mažą pajamų augimą 2011-2013 m. laikotarpiui. S. Dailydkai teks atsakyti ir į matematinį klausimą – Vyriausybės duomenimis, šių metų pelnas net 7,5 karto viršija planą. Pelnas tiesiogiai susijęs su įmonės vadovybės algomis, taigi esama įtarimų, kad pelningumo planai dirbtinai mažinami, siekiant sudaryti prielaidas tolesniam algų augimui.

Premjeras taip pat domisi pinigų srautais. Mat Susisiekimo ministerija planuoja, kad „Lietuvos geležinkeliai“ kitąmet valstybei išmokės apie 67 mln. Lt dividendų, o jau per pirmąjį šių metų pusmetį įmonės pelnas siekė 119 mln. Lt.

Didžiuliai pinigai žiniasklaidai ir reklamai

Vyriausybė taip pat analizuoja „Lietuvos geležinkelių“ viešuosius pirkimus. Viešųjų pirkimų tarnybos pateiktais duomenimis, įmonė net 670 tūkst. Lt atseikėjo vienai žiniasklaidos grupei neskelbiamų derybų būdu, t.y. nekviesdama kitų įmonių dalyvauti pirkimo konkurse.

Be to, premjerą domina ir „Lietuvos geležinkelių“ išlaidos reklamai. DELFI žiniomis, iš S. Dailydkos reikalaujama išsamios ataskaitos apie įmonės reklamos biudžetą, remtus renginius, išlaidas marketingui ir t.t.

M. Majauskas iki galo neišbuvo

Premjero patarėjas Mykolas Majauskas, jau anksčiau konfliktavęs su S. Dailydka, „Lietuvos geležinkelių“ vadovo ir A. Kubiliaus susitikime neužsibuvo.

Pokalbiams maždaug įpusėjus, M. Majauskas išėjo iš premjero kabineto ir toliau kalbėtis su S. Dailydka nebegrįžo.

Ūkio ministerija imasi Susisiekimo ministerijai pavaldžios įmonės

Nors „Lietuvos geležinkeliai“ yra pavaldūs Susisiekimo ministerijai, įmonės veiklos planų formavime ketina dalyvauti ir Ūkio ministerijos atstovai. Tai žurnalistams po susitikimo patvirtino ūkio ministras Rimantas Žylius.

„Šiandien mes trumpai svarstėme „Lietuvos geležinkelių“ strateginį trejų metų planą, kalbėjome apie kitų metų rezultatus. Į ką didžiausias dėmesys buvo kreiptas – tai į patį procesą. Kaip mes diskutuojame su didžiausiomis dešimčia (valstybinių – DELFI) įmonių. Kaip premjeras diskutuos tuos planus, kuriuos įmonės nusistato, siekiant užtikrinti, kad keliami tikslai yra ambicingi“, - kalbėjo R. Žylius.

Pasak jo, Ūkio ministerijos atstovai iki gruodžio talkins „Lietuvos geležinkelių“ atstovams formuojant įmonės strateginį planą, kad jame būtų „atsakoma į klausimus, kurie kyla Vyriausybei“.

„Ar tikrai išnaudojamas visas potencialas, ar išnaudojamas augimo potencialas, ar išnaudojamas taupymo potencialas“, - šiuos klausimus vardijo R. Žylius.

Ūkio ministras pažymėjo teigiamai vertinantis „Lietuvos geležinkelių“ darbo rezultatus, tačiau Vyriausybei esą trūksta žinių apie šios ir kitų valstybių įmonių veiklą.

Kas vyks gruodį, kai „Lietuvos geležinkeliai“ turės pateikti patobulintą strateginį planą, R. Žylius kol kas neprognozuoja.

„Mes turime sąrašą... pavadinčiau juos ne priekaištais, o klausimais, kurių labai detaliai šiandien neaptarinėjome. Tie konkretūs klausimai (...) turi būti užduodami, rengiantis strateginiam planui, vadovybei ir gaunant patenkinamus atsakymus arba negaunant. Jeigu tie klausimai nebus atsakyti iki gruodžio mėnesio, aš manau, kad Vyriausybė ar valdyba „Lietuvos geležinkelių“ šituos klausimus užduos ir matysime atsakymus į juos“, - aptakiai kalbėjo R. Žylius.

Pats S. Dailydka teigia priekaištų iš premjero lūpų negirdėjęs. Tuo tarpu gerokai viršytus įmonės veiklos planus jis sieja ne su noru pasistorinti piniginę, o su laimingai sutapusiomis ekonominėmis aplinkybėmis.

DELFI primena, kad susisiekimo ministras Eligijus Masiulis vos perėmęs ministerijos vairą reiškė nepasitenkinimą S. Dailydkos darbu. Tačiau politinė audra truko tik porą mėnesių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją