Vairuotojams, kurie neišduos kasos aparato kvito keleiviams, bus taikomos baudos nuo 200 iki 500 litų; keleiviams, neturintiems kelionės bilieto, gali grėsti bauda nuo 60 iki 100 litų, todėl inspekcija ragina nelikti abejingais „šešėliniam verslui“, netapti jo dalimi ir reikalauti kasos aparato kvito (bilieto) iš vairuotojo.

„Patikrinimų duomenys rodo, jog kasos aparato kvitų (bilietų) neišdavimas yra vienas dažniausiai pasitaikančių pažeidimų keleivių vežimo sektoriuje. Dėl grynųjų pinigų pertekliaus kasoje ir/ar neišduoto kasos aparato kvito projekto vykdymo metu surašyta 30 Administracinių teisės pažeidimų protokolų. Maršrutinio mikroautobuso vairuotojo keleiviui išduotas kasos aparato kvitas patvirtina, jog keleivio už važiavimą sumokėtos piniginės lėšos buvo apskaitytos įmonių buhalterinėje apskaitoje. Kartu tai ir garantija, jog atsitikus eismo įvykiui keleivis galės reikšti pretenzijas vežėjui dėl suteiktų paslaugų kokybės, reikalauti atlyginti patirtą žalą ar sveikatos draudimo“, – teigia VMI įgyvendinamo projekto „Keleivių vežimas ir taksi“ vadovas Rolandas Puncevičius.

Inspekcija teigia, kad griežtos kontrolės priemonės bus taikomos įmonėms, turinčioms didžiausią mokesčių nemokėjimo riziką, ir toms, kurios po pokalbių toliau vengs apskaityti visas gaunamas pajamas. Tokios įmonės gali sulaukti ir operatyvių patikrinimų, ir mokestinių patikrinimų, kurių metu bus taikomi specialūs mokesčių apskaičiavimo metodai.

„Įvertinus surinktą informaciją, jau įvyko pokalbiai su 9 įmonių vadovais. Jų metu įmonių vadovai buvo supažindinti su patikrinimų rezultatais, jiems nurodyta imtis griežtesnių priemonių kontroliuojant vairuotojus. Vadovai paraginti įvertinti deklaruotų pajamų ir su darbo santykiais susijusių išmokų teisingumą bei esant pagrindui patikslinti pateiktas 2010 – 2011 m. deklaracijas, o taip pat užtikrinti, kad kiekvienam keleiviui būtų išduodamas kvitas“, – teigia R. Puncevičius.

Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje per pusmetį jau atlikti 65 patikrinimai. Palyginus stebėjimo metu užfiksuotus duomenis su buhalterinės apskaitos duomenimis, nustatyta, kad apskaitoje atspindėtos nuo 2 iki 4 kartų mažesnės pajamos, nepagrįstai didinami maršrutų ilgiai ir atitinkamai – kuro sąnaudos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją