Pigių skrydžių aviakompanija teigia, kad apribojimai paveiks keliautojus, užsakančius skrydžius Latvijoje ir Lietuvoje. Taip nuspręsta pastebėjus dažnesnius sukčiavimo atvejus nei bet kur kitur „Ryanair“ tinkle.

Apribojimai bus taikomi 18 skrydžių krypčių iš Kauno ir šešioms iš Vilniaus oro uostų Lietuvoje, bei 15 iš Latvijos.

Anot „Ryanair“, kai kurie atskiri maršrutai taip pat bus paveikti tos pačios ribojimų politikos. Tikimasi, jog toks sprendimas sumažins sukčių mėginimus manipuliuoti sistemomis, kadangi taip bus lengviau susekti ir reaguoti į bet kokią įtartiną veiklą.

Šis sprendimas paskelbtas po to, kai šios savaitės pradžioje „Ryanair“ pranešė sudariusi sutartį su „Cybersource“ dėl skrydžių užsakymų stebėjimo realiame laike.

Kompanijai VISA priklausanti „Cybersource“ technologija (ji atlieka iki 200 globalių patikrinimo testų ieškodama sukčiavimo atvejų), aviakompanijos teigimu, padės priimti, atmesti ar pažymėti atskirus atvejus tolesniems tyrimams.

Apie 99 procentai aviakompanijos skrydžių užsakymų yra atliekami per jos interneto svetainę, o likusieji per „Ryanair“ skambučių centrą.

„Ryanair“ Kauno oro uosto neinformavo, bet sukčiavimas – dažnas reiškinys

Kauno oro uosto generalinis direktorius Arijandas Šliupas DELFI teigė, esą „Ryanair“ paprastai oro uostui nepraneša apie pakitimus bilietų rezervavimo sistemoje – jokio pranešimo negauta ir šiuo atveju. Tačiau A. Šliupas sakė nenustebsiąs, jei žinios apie bilietų rezervavimo sistemos apribojimus keleiviams iš Lietuvos pasitvirtins – esą lietuvių sukčiavimas, pasinaudojant vogtais mokėjimo kortelių duomenimis, yra pakankamai dažnas reiškinys.

„Tai yra jų bilietų pardavimo sistema, jų tinklas. Jie įveda savas taisykles, - aiškino A. Šliupas. – Jei jie įvardija priežastis, faktas toks, kad taip yra. Kiek man yra žinoma iš bendros praktikos, žmonės kartais nukopijuoja kažkokios kortelės duomenis ir nusiperka bilietus. Taip pačiai, kaip kartais sukčiai pasinaudoja bankomatais ir nusiima bilietus iš kitos sąskaitos. Teko girdėti, kad Didžiojoje Britanijoje gali nusipirkti kortelę, ja pasinaudoti, įsigyti pirkinį, ir viskas.

Jeigu aviakompanija nepatikrina, žmogus už dyką skrenda. Jeigu kortelė kainuoja 100 litų, o bilietas – 200 Lt, tau kelionė kainuoja tik šimtinę. Tokia praktika, kiek iš gyvenimiškų situacijų teko girdėti.“
Pasak jo, jei „Ryanair“ iš tiesų pritaikys apribojimus keleiviams iš Lietuvos, tai Kauno oro uosto veiklai atsiliepti neturėtų.

„Tai nereiškia, kad žmonės negali bilietų įsigyti. Jie gali juos įsigyti ir pačiame oro uoste. Gaila, kad aviakompanijai tenka tokių priemonių imtis, kad apsisaugoti nuo sukčių. Čia reikėtų mums, lietuviams. Labai gaila. Liūdna, kad mes pagarsėjame tokiose srityse, o ne kažkokiose inovacijose, kurios būtų naudingos visai šaliai. Lietuviai – apsukrūs žmonės. Inovatyvūs visomis prasmėmis. Tautos išradingumas beribis. Gaila, kad jis nelabai tarnauja visos tautos labui“, - reziumavo A. Šliupas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)