Įvertinus visus kriterijus, patraukliausiomis turizmo vietovėmis pripažinti Trakai, Neringa ir Druskininkai. Kaip nurodo organizatoriai, reitingo lyderiai nesikeičia nuo 2009 m. Iš 2011 metų sąrašo „iškrito“ Telšiai, Marijampolė, Veliuona, Dieveniškių regioninis parkas. Naujai įtraukti objektai – Plungė, Jurbarkas, ir Aukštadvario regioninis parkas. Po metų pertraukos į patraukliausių vietovių trisdešimtuką sugrįžo Kernavė.

Kaip nurodo tyrimo autoriai, iš tyrimo išimti didieji Lietuvos miestai - Vilniaus senamiesčiui ar visiems Kauno muziejams aplankyti pusdienio tikrai neužteks. Visgi atskiri miesto teritorijoje esantys lankytini kompleksai, tokie kaip Vilniaus universitetas ar Pažaislis Kaune, įtraukti ir sureitinguoti.

Pasak tyrimą kuruojančio projektų vadovo Vytauto Kandroto, „apžvelgiant vietinio turizmo tendencijas galima pasakyti, kad pastaraisiais metais vietovės vis geriau išnaudoja turimus gamtinius išteklius. Todėl į pirmąjį dešimtuką šiemet pagaliau pateko visi tradiciniai šalies kurortai. Panašu, kad jie ilgam okupuos šias pozicijas. Antrame dešimtuke vis stipriau įsitvirtina kitus turizmo išteklius turinčios ir juos puoselėjantys rajonų savivaldybių centrai – Rokiškis, Pakruojis, Biržai. Trečiajame dešimtuke ilgainiui koncentruosis aktyviausi regioniniai parkai, muziejai, privatūs turizmo kompleksai. Taip pat pastebėjome, kad tuoj pat už trisdešimtuko ribos rikiuojasi net keliolika vietovių, įvertintų labai panašiais balais, tad 2013 metais, skelbdama patraukliausias vietoves penktąjį kartą, „Terra Publica“ žada pailginti vietovių sąrašą iki 50“.

10 patraukliausių Lietuvos vietinio turizmo vietovių:

1. Trakai
2. Neringa
3. Druskininkai
4. Aukštaitijos nacionalinis parkas
5. Anykščiai
6. Kėdainiai
7. Kretinga
8. Palanga
9. Niūronys (Arklio muziejus)
10. Birštonas

Neringa, Pilkosios kopos
Turistinių objekto vertinimo kriterijai suskirstyti į tris dideles grupes: paties objekto svarba, jo infrastruktūra, patrauklumas turizmui. Buvo vertinama objekto tematika, ekspozicijos gausa, aktualumas įvairioms visuomenės grupėms, sezoniškumas, sąveika su aplink esančiais objektais, geografinė padėtis, privažiavimo keliai, sanitarinės sąlygos, papildomos paslaugos, savireklama, bendradarbiavimas su žiniasklaidos priemonėmis, informacijos teikimas telefonu ir vietoje.

„Terra Publica“ nuo 2007 metų renka ir analizuoja informaciją apie Lietuvos turizmo išteklius: miestelius ir kaimus, parkus ir muziejus bei kitas patrauklias vietoves. Pirmieji turizmo reitingai buvo paskelbti 2009 metais, įvertinus apie 300 vietovių. Per ketverius metus vertinamų vietovių sąrašas išsiplėtė ir viršija 500.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (165)