Tokį pasiūlymą teikia grupė Seimo narių su „tvarkiečiu“ Juliumi Veselka priešaky. Jei įstatymų pataisoms būtų pritarta, neabejotinai išaugtų mokestinė našta stambiajam verslui, o mažas pajamas gaunantiems gyventojams mokesčių krūvis sumažėtų.

Ant kortos – 400 milijonų

„Sumažinamas GPM gaunantiems mažas ir vidutines pajamas, padidinami mokesčiai dideles pajamas gaunantiems, didinamas apmokestinimas pelnui, mažinamas dividendams, priklausomai nuo jų dydžio, apmokestinamos didesnės kaip 15 tūkst. litų palūkanos. Taip pat naikinamas neapmokestinamas pajamų dydis“, - siūlomas permainas DELFI vardijo J. Veselka.

Parlamentaro skaičiavimais, perrašius įstatymus, mažas ir vidutines pajamas gaunantys gyventojų sumokamas GPM sumažės maždaug 400 mln. litų per metus. Tačiau šį „minusą“ biudžete esą užlopytų kitų mokesčių kėlimas.

Julius Veselka
„Mažas ir vidutines pajamas gaunantys žmonės tokiu būdu pasiliks sau daugiau kaip 400 mln. litų, o per kitus mokesčius ta dalis bus kompensuojama. Taip sakant, našta perkeliama nuo mažas ir vidutines pajamas gaunančių žmonių ant tų mokesčių, kuriuos turi kapitalas mokėti. Biudžetas dėl to nieko nepraranda. Tai postūmis smulkiam ir vidutiniam verslui. Tai, mūsų galva, paskatins greitesnį ekonomikos atsigavimą“, - įsitikinęs J. Veselka.

Teikiamose įstatymų pataisose siūloma diferencijuoti GPM, iš esmės įvedant progresinius mokesčius. Jei pataisoms bus pritarta, visų dirbančiųjų pajamų daliai iki 1250 litų per mėnesį galiotų 5 proc. GPM tarifas. Pajamų daliai nuo 1251 iki 8000 litų būtų taikomas 20 proc. GPM, o didesnei kaip 8000 Lt pajamų daliai – 35 proc.

Pavyzdžiui, 2 tūkst. litų iki mokesčių uždirbančiam gyventojui būtų taikomi du skirtingi GPM tarifai. Už pajamas iki 1250 Lt jis turėtų valstybei atseikėti 62,5 lito, o už likusią algos dalį – 150 Lt; iš viso – 215,5 Lt. Dabar gyventojai su tokia alga moka 300 Lt GPM. Mokesčių našta, lyginant su dabartine tvarka, didėti turėtų tiems gyventojams, kurių atlyginimai iki mokesčių siekia 2440 litų ir daugiau.

Tikisi paskatinti verslumą

Taip pat siūloma diferencijuoti pajamų iš paskirstytojo įmonių pelno – dividendų – apmokestinimą. Siūloma pajamas iš pelno, siekiančias iki 15 tūkst. litų, apmokestinti 5 proc. GPM tarifu, pajamoms iki 96 tūkst. litų taikyti 15 proc. GPM, o didesnėms – 25 proc. Šiuo metu visoms pajamoms iš paskirstytojo pelno taikomas 15 proc. GPM tarifas.

J. Veselka įsitikinęs, kad permainos paskatintų gyventojų verslumą. „Mūsų tikslas yra skatinti žmonių verslumą. Kad jie pirktų akcijas ir domėtųsi rinkos funkcionavimu. Todėl ir siūlome 5 proc. nedideliems dividendams“, - aiškino Seimo narys.

Siūlymą 5 procentiniais punktais padidinti pelno mokestį politikas aiškina siekiu didesnę mokestinę naštą užkrauti stambiajam kapitalui. „Prie ekonomikos stabilizavimo šiek tiek daugiau prisidėtų stambus kapitalas ir dideles pajamas gaunantys žmonės“, - reziumavo pašnekovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją