16 proc. apklaustųjų nenorėtų kurti savo verslo, 7 proc. tvirtino, kad idėja būti verslininku jiems yra nepatraukli.

„Žinant, kiek visuomenė turi nepasitikėjimo verslu ir vienas kitu, džiugu, kad jaunoji karta pozityviai žiūri į verslininko karjerą. Tai rodo, jog mūsų visuomenėje vyksta lūžis ir kad mes matysime daug draugiškesnę aplinką verslui“, – penktadienio spaudos konferencijoje sakė ūkio ministras Rimantas Žylius.

Tyrimas parodė, kad vaikinai yra verslesni. Sau darbo vietą susikurti norėtų 89 proc. jų ir 79 proc. merginų.

Vaikinams patrauklesni atrodo IT, statybų, automobilių, o merginoms – pramogų, turizmo, mados verslai.

R. Žylius pripažįsta, kad įdomiausios verslo sritys jaunimui yra labiau kaip svajonės ir nebūtinai realiai įgyvendintos.

„Be abejo, atrodo kaip svajonės. Tačiau prisimindamas save paskutinėse klasėse galiu pasakyti, kad tuo metu aš galvojau, jog direktorius yra verslininkas. Nors didžiąja dauguma atvejų paaiškėja, kad jie yra samdomi darbuotojai. Tačiau tai, kad jaunuoliai nori būti privačiame sektoriuje, o žodis „verslas“ jų nebaugina, įkvepia svajones yra pati pagrindinė mintis“, – kalbėjo ministras.

Pastebėta, kad drąsiau apie savo verslą mąsto verslininkų vaikai – 36 proc. jų savo verslą norėtų turėti po ketverių-penkerių metų.

Rimantas Žylius
Noras verslauti priklauso ir nuo šeimos pajamų. Jaunuoliai, gyvenantys šeimose, kur pajamos vienam šeimos nariui sudaro iki 600 Lt per mėnesį, dažniau nurodė nesantys apsisprendę, kada ketintų imtis verslo.

Apklausti jaunuoliai tikrąjį savo verslą pradės greičiausiai po kelerių metų, tačiau jau dabar Lietuvoje įkuriama daugiau įmonių nei ankstesniais metais. Pavyzdžiui, 2011 m. pirmąjį ketvirtį įsteigta 16 proc. daugiau nei prieš metus.

VšĮ „Versli Lietuva“ Verslumo departamento direktorius Dovydas Varkulevičius skaičiavo, kad su šios įstaigos pagalba šiemet įsikūrė 400 įmonių.

„Tikimės, kad ši tendencija dar labiau augs. Įmonių spektras yra įvairus, daugiausiai yra tradicinės įmonės, kelis procentus sudaro inovatyvios įmonės“, – spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Penktadienį ir šeštadienį parodų centre „Litexpo“ vyksta verslumą skatinanti mugė „Versli Lietuva“, kur norinčius pradėti verslą konsultuos savo verslus turintys žmonės ir įvairūs specialistai.

Renginio metu visiems norintiems pradėti verslą bus dalijami „Pirmųjų verslo metų paslaugų krepšeliai“, kurie garantuos, kad pradedantieji verslininkai, įsteigę savo pirmąją įmonę per artimiausius šešis mėnesius, galės pasinaudoti 50 valandų , konsultacijų, 24 valandų mokymų ir virtualaus biuro paslaugomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)