"Ekonominės sankcijos priimtos prieš artimo Aleksandro Lukašenkos rėmėjo įmones. Šios sankcijos iš esmės nepažeis paprastų Baltarusijos piliečių interesų", - BNS telefonu iš Liuksemburgo sakė ministras.

"Tai nėra tekstilės, plieno ar žemės ūkio įmonės. Tai labai specifinės įmonės, kurios konkrečiai priklauso šito režimo draugams ir per kurias finansuojamas režimas", - kalbėjo A.Ažubalis.

ES pirmadienį pirmą kartą pritaikė sankcijas Baltarusijos verslo atstovams. Pranešama, kad jos nukreiptos prieš A.Lukašenkos patarėjo Vladimiro Peftijevo įmones. "Beltechexport" verčiasi ginklų eksportu ir importu, "Beltelcom" - telekomunikacijomis, o "Sport-Pari" dalyvauja lažybų, reklamos versle.

ES užsienio reikalų ministrai taip pat praplėtė ratą asmenų, kuriems draudžiama įvažiuoti į ES. Anot AFP agentūros, į jį įtrauktas vienas teisėjas ir du valstybės kaltintojai.

Naujų sankcijų imtasi augant tarptautinės bendruomenės susirūpinimui dėl prastėjančios žmogaus teisių ir teisinės sistemos padėties Baltarusijoje.

"Sankcijos priimamos atsižvelgiant į nuolat blogėjančią situaciją Baltarusijoje žmogaus teisių srityje", - BNS sakė A.Ažubalis.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Radoslawas Sikorski (Radoslavas Sikorskis) savo svetainėje interneto tinkle "Twitter" pareiškė, kad A.Lukašenka "turi pasirinkti savo kelią: į demokratiją ar į Hagą", kur įsikūręs Tarptautinis Baudžiamasis Tribunolas.

Pasak vieno diplomato, kurį cituoja AFP, dėl sankcijų Baltarusijai tarp ES ministrų kilo karštos diskusijos. Italija, Latvija, Lietuva ir Slovėnija išsakė nuogąstavimus, kad sankcijos verslo įmonėms gali turėti neigiamos įtakos eiliniams šalies gyventojams.

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė praeitą mėnesį pareiškė, kad ji yra "kategoriškai prieš sankcijas prieš pačią valstybę arba prieš įmones, kurios tiesiogiai daro įtaką biudžeto surinkimui".

"Kai valstybėje ekonominė situacija sudėtinga, smūgiuoti žemiau juostos neleistina niekam. Tai mūsų kaimynas – patinka mums jos vadovas, ar ne. Pirmiausia ekonominės sankcijos palies kiekvieną jos pilietį, o tai reiškia ir mūsų kaimyną", – gegužės 23 dieną sakė prezidentė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją