„Galiu tvirtai pažadėti: vertinsime, ne vadovaudamiesi primityviomis schemomis, pavyzdžiui, „kas pradėta ne mūsų, tas blogai“, o remdamiesi objektyviais profesionalumo, kompetencijos, dalykinio išmanymo kriterijais”, - sakė jis.

Tiesa, nors būsimasis premjeras savo kalboje palietė beveik visas ekonomikos sritis ir valstybės skaudulius, tačiau išvengė atominės energetikos tematikos.

Seimo narių klausiamas dėl atominės energetikos likimo jis teigė, kad „dėl Visagino žmonės atsakė referendumo metu, į Kaliningrado sritį niekas nekviečia investuoti. Mūsų įstatymai to ir neleidžia, tikriausiai, daryti”.

Peržiūrės biudžetą

Būsimasis Vyriausybės vadovas negailėjo kritikos nueinančios Vyriausybės biudžeto planui ir ruošiasi jį koreguoti.

Pasak A. Butkevičiaus nenumatyta didesnių asignavimų toms sritims, kurioms labiausiai reikia lėšų, nepateikta biudžetinių ekonomikos skatinimo priemonių.

„Todėl pirmasis neatidėliotinas darbas, kuris laukia suformavus ir patvirtinus Vyriausybę – sudarytai darbo grupei atlikti visų ministerijų veiklos auditą ir peržiūrėti 2013 metų biudžetą”, - sakė jis.

Pasak jo, kai kurioms sritims išlaidų eilutės nebus mažinamos, bet bus naudojamos racionaliau. Žadama didinti finansavimą sritims, kurios užtikrins paslaugas gyventojams ir kurs darbo vietas.

„Esminis mūsų naujosios ir valdžios vairą perdavusios Vyriausybės politikos skirtumas tas, kad mes visą dėmesį sutelksime ne į biudžeto ir kitų nacionalinių fondų išlaidų mažinimą, bet į ekonomikos atsigavimo generuojamą pajamų didinimą”, - sakė A. Butkevičius.

Terminalas bus, renovacija prasidės

Būsimasis premjeras sutinka, kad dujų rinkos situacija Lietuvoje – probleminė. Šalis priklauso nuo vieno tiekėjo, tad planuojama neatsisakyti rizikos diversifikavimo. „Todėl vienas iš prioritetų – suskystintų dujų terminalo statyba”, - sakė socdemų lyderis.

Biokuras įvardintas kaip tas kuras, kuris turėtų keisti dujas.

Energetinės nepriklausomybės įgyvendinimui bus pasitelktos elektros jungtys su Švedija ir Lenkija. Pasak A. Butkevičiaus, projektai bus įgyvendinami naudojant ES paramą.

Energetinę priklausomybę bus stengiamasi mažinti ir mažinant energijos vartojimą. Prie to prisidės renovacija.

„Mes jau nuo kitų metų pavasario pradėsime realius daugiabučių renovacijos darbus, kurie kartu su šilumos ūkio optimizavimu taps nacionalinės energinio efektyvumo didinimo programos dalimi. Kartu su šiuo metu taikomu modeliu įteisinsime ir kitus alternatyvius daugiabučių namų renovacijos modelius valstybei ir savivaldybėms prisiimant riziką, priežiūrą ir sukuriant tokią sistemą, kad būsto savininkams tiesiogiai nereikėtų prisiimti jokių kreditinių įsipareigojimų”, - renovacijos planą dėstė būsimasis premjeras.

Žada ir lengvatas, ir mokesčių pastovumą

Kalbėdamas apie mokestinę aplinką A. Butkevičius žadėjo, kad mokesčių pakeitimai bus numatomi – t.y. apie juos informuojama iš anksto. Nors ir žadamas mokestinis pastovumas, tačiau jau dabar būsimasis premjeras užsiminė, kad kai kurios įmonės gali tikėtis lengvatų.

„Skatinsime smulkų ir vidutinį verslą, siekdami sudaryti palankesnes mokestines sąlygas naujai steigiamoms įmonėms, peržiūrėdami smulkaus ir vidutinio verslo pajamų apmokestinimo tarifus bei sąlygas, numatant jų lengvinimą etapais aiškiai apibrėžtoje perspektyvoje (1 – 5 metams). Mažinsime įmonių įregistravimo kaštus, įstatinio kapitalo dydį ir pan. Viso šio proceso tikslas – sukurti aiškią bei skaidrią mokesčių lengvatų naujoms įmonėms sistemą”, - sakė jis.

Esą mokesčių lengvatų gali tikėtis ir įmonės, investuojančios į naujų darbo vietų kūrimą, inovacijų diegimą, darančios pridėtinę vertę kuriančias investicijas.

Kurs Nacionalinę užimtumo programą

Būsimasis premjeras su vienu didžiausiu Europos Sąjungoje nedarbu žada kovoti Nacionaline užimtumo programa.

Joje bus numatyta ekonomikos skatinimo modelis ir naujų darbo vietų sukūrimo strategija.

Jaunimo nedarbas bus sprendžiamas dvejopai – per ES lėšas ir koreguojant paklausių/nepaklausių profesijų finansavimą.

„Ūkyje susidariusias disproporcijas galima išlyginti per lanksčias perkvalifikavimo ir kvalifikacijos ugdymo programas. Reikia glaudžiai bendradarbiauti su verslininkais, dirbant pagal jų „užsakymus“, valstybės sąskaita siekiant sumažinti struktūrinį nedarbą bei užtikrinti būsimas darbo vietas”, - kalboje sakė A. Butkevičius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (576)