„Galvojimas, kad mokesčius mokame valdžiai, o po to jau gyvename sau, yra kažkoks didelis absurdas. Nes mokesčius mokame ne valdžiai, o tam, kad mūsų vaikai galėtų eiti į mokyklą, mūsų tėvai galėtų eiti į ligoninę, mūsų seneliai galėtų gauti pensijas. Būtų labai gerai, kad kas nors organizuotų demonstracijas už solidarią, ne tik už individualistinę visuomenę", - sakė A. Kubilius interviu Žinių radijui.

Premjero įsitikinimu, šios dienos idėja iškreipia visuomenės ir valstybės bendro gyvenimo supratimą.

Laisvės nuo mokesčių diena - simbolinė metų diena, kai vidutinis mokesčių mokėtojas esą nustoja dirbti valdžiai ir pradeda dirbti sau. Šįmet Laisvės nuo mokesčių diena - gegužės 5 dieną. Jei pirmąją metų dalį dirbtume tik mokesčiams, kiekvienas per pirmąsias 124 dienas uždirbtas litas patektų į biudžetą, suskaičiavo Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

"Jeigu žmogus kasdien dirba nuo 8 val. ryto ir iki 5 val. vakaro, o pietauja nuo 12 iki 13 val., pirmąsias tris valandas jis dirba mokesčiams ir tik 10.44 val. ryto jis pradeda dirbti sau. Vadinasi, daugiau negu trečdalį savo produktyvaus laiko kiekvienas mokesčių mokėtojas skiria uždirbti mokesčiams", - pranešime spaudai cituojama LLRI ekspertė Kaetana Leontjeva.

Ekspertės teigimu, daugiausiai dirbame tam, kad sumokėtume "Sodros" ir sveikatos draudimo įmokas - tam žmogus dirba 45 dienas per metus arba, žvelgiant padieniui, šioms įmokoms sumokėti triūsia pirmąją valandą kiekvieną darbo dieną. Antroje vietoje yra pridėtinės vertės mokestis - šiam mokesčiui sumokėti dirbame 36 dienas, arba po 47 minutes kasdien.

"Vidutinis mokesčių mokėtojas net 50 dienų dirba tam, kad būtų mokamos pensijos ir įvairios pašalpos. 19 dienų triūsiama švietimui finansuoti, 16 dienų - sveikatos apsaugai. Palūkanoms už valstybės skolą sumokėti tarnaujame net 7 dienas, o tai yra daugiau negu dirbame policijai ir teismams išlaikyti (5 dienos). Biurokratiniam aparatui išlaikyti dirbame 5 dienas, įmokoms į Europos Sąjungos biudžetą - 4 dienas", - apžvelgia K. Leontjeva.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas nuo 1993 m. skaičiuoja Laisvės nuo mokesčių dieną. Tai santykinės mokesčių naštos rodiklis, parodantis, kokią žmogaus sukuriamų gėrybių dalį paima valdžia ir perskirsto per nacionalinį biudžetą ir nebiudžetinius fondus.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)