Alkoholio prekybos laiko trumpinimą iki 22 val., t.y. prezidentės poziciją palaikė 73 Seimo nariai, tam priešinosi – 46 parlamentarai.

Dėl akcizų prezidentę parėmė 58 parlamentarai

Tačiau prezidentės poziciją dėl akcizų alkoholiui parėmė tik 58 Seimo nariai – kiti 62 parlamentarai nusvėrė, kad įstatymas būtų svarstomas iš naujo. Tai reiškia, kad kitame posėdyje bus balsuojama – arba priimti įstatymą be pataisų, kaip norėtų mažesnio alkoholio akcizo šalininkai, arba pritarti prezidentės D. Grybauskaitės siūlymams – tokiu atveju akcizas liktų toks, koks yra dabar: 4416 Lt už etilo alkoholio hektolitrą.

Tačiau norint priimti teisės aktą be pataisų, reiktų surinkti ne mažiau nei 71 Seimo narį, kuris tam pritartų. Todėl priimti įstatymą po prezidento veto be pataisų yra sunkiau nei paprastai.

„Seimas pasirinko šiek tiek ilgesnio svarstymo kelią. Aš tikiu, kad bus įsiklausyta į prezidentės argumentus ir po savaitės bus pritarta prezidentės pasiūlymui – nebus pritarta akcizų sumažinimui“, - po posėdžio sakė premjeras.

Partijoms reikia pinigų iš alkoholio gamintojų?

Iškart po pirmojo balsavimo dėl akcizo tarifų „Tvarkos ir teisingumo“ partijos frakcijos atstovas Petras Gražulis pareiškė manąs, kad politikai pasidavė alkoholio gamintojų įtikinėjimams, nes partijoms prieš rinkimus reikia pinigų.

„Argumentas pagrindinis – prieš rinkimus partijoms reikia pinigų ir, manau, kad šiandien už tai atseikėjo gausiai, už tokį balsavimą“, - teigė P. Gražulis.

Nepritarti sumažintiems akcizams kitame posėdyje kolegas ragino ir premjeras Andrius Kubilius, kuris priminė, kodėl apskritai Seimas buvo nutaręs akcizą padidinti.

„Noriu priminti, kad Seimas akcizus padidino tada, kai girti policininkai įvažiavo į vaikus. Ar dar maža šitų istorijų? Vilkaviškyje nutiko tragedija, nors aš nežinau, ar spauda rašo tiesą apie savivaldybės vadovus... Man pačiam šiuo klausimu ypatingai sunku kalbėti, nes esu praradęs tėvą. Aš nežinau, ar jaunuolis buvo pagėręs (to nebuvo nustatyta), bet faktas, kad gyvenimo būdas, kurio Lietuvoje mes nesugebame suvaldyti, lemia tas tragedijas“, - kalbėjo A. Kubilius.

N.Udrėnas: reikės kalbėti ir apie akcizų didinimą

Pristatydamas prezidentės veto, jos patarėjas Nerijus Udrėnas Seimo nariams aiškino, kad akcizų sumažinimas gali padidinti alkoholio prieinamumą bei akivaizdžiai turės neigiamos įtakos valstybės finansams – manoma, kad biudžetas dėl to neteks apie 100 mln. Lt pajamų. Pasak N. Udrėno, jeigu šiuos 100 mln. Lt norėtume surinkti išaugus alkoholio pardavimui, tokiu atveju šis padidėjimas turėtų siekti 63 proc. ir tai 10 proc. viršytų 2007 m. piką.

„Finansų ministerijos duomenimis, dėl alkoholio akcizo tarifo sumažinimo, tai reikštų valstybės biudžeto pajamų sumažėjimą apie 100 mln. Lt. Tam, kad būtų kompensuota ši prarasta valstybės biudžeto pajamų dalis, alkoholinių gėrimų realizavimas per metus turėtų padidėti daugiau nei 63 proc.“, - pasakojo patarėjas.

„Tai reikštų dešimtis ar net šimtus papildomų mirčių, tūkstančius suluošintų gyvenimų“, - pridūrė N. Udrėnas.

Prezidentės patarėjas Seimo nariams detaliai aiškino, kad kuo alkoholio akcizas mažesnis, tuo būna žemesnė alkoholinių gėrimų kaina, vadinasi, didesnis svaigalų prieinamumas. „Jeigu mes nepasitikime Lietuvos patirtimi, tai 2004 m. Suomijos patirtis liudija, kai jie 2004 m. įstojus Estijai (į Europos Sąjungą – DELFI) sumažino akcizus, žalų skaičius, sveikatos sutrikimų skaičius, ypač nepilnamečių tarpe šoktelėjo labai dramatiškai. Tai tikrai paliudija dar kartą, kad akcizų sumažinimas, skatins vartojimą“, - aiškino N. Udrėnas.

Pasak jo, manoma, jog dažnai alkoholis kenkia mažajai visuomenės daliai, kuri nesugeba susivaldyti ir tikrai dažnai piktnaudžiauja alkoholiu, bet esą iš tiesų tai labiausiai kenkia tiems žmonėms, kurie alkoholiu piktnaudžiauja retkarčiais – jie arba patiria traumų, arba pridaro žalos.

Be to, anot patarėjo, ilguoju laikotarpiu iki krizės žmonių atlyginimai vis tik augo, o akcizai alkoholiui nespėjo vytis atlyginimų augimo – dėl šios priežasties padidėjo gyventojų įperkamumas.

Atsakydamas į Liberalų sąjūdžio atstovo Eriko Tamašausko klausimą, ar kalba ir apie akcizų alkoholiui didinimą, o ne mažinimą, N. Udrėnas to nepaneigė. „Dabar esantys akcizai beveik atitinka esančius tiek Latvijoje, tiek Lenkijoje, šiek tiek yra didesni Estijoje, ES mastu žiūrint atitinka vidurkį. Didinimo politiką reikės neišvengiamai svarstyti, bet mažinimas tikrai pastūmėtų mūsų visuomenės socialinės ir ekonominės gerovės rodiklius į blogėjančią kryptį“, - kalbėjo patarėjas.

L.Graužinienė: tai gal iš viso uždrauskime alkoholį?

Svarstant prezidentės veto, parlamentarai pasidalijo į dvi aiškias stovyklas – dalis jų buvo prieš akcizų mažinimą, dalis – už. Į galimo visuomenės sveikatos blogėjimo argumentą šie parlamentarai atsakydavo, kad esą už blaivybę reikia kovoti kitomis priemonėmis, o ne mokesčiais.

„Jeigu prezidentė visai tautai pasakė, kad ji neleis girdyti tautos, tai kodėl neatėjo pataisa, iš viso uždraudžianti alkoholį. Tada tai būtų kova su alkoholiu ir girtavimu“, - ironijos neslėpė Darbo partijos atstovė Loreta Graužinienė.

DELFI primena, kad Seimas akcizo tarifą alkoholiui buvo sumažinęs 27,5 proc. - nuo 4416 Lt iki 3200 Lt už etilo alkoholio hektolitrą. Skačiuojama, jog dėl to biudžetas gali netekti apie 100 mln. Lt pajamų.

Nuo 2009 m. sausio akcizas etilo alkoholiui padidėjo 15 proc., o kitiems alkoholiniams gėrimams – 10-20 proc.

Parlamentarai taip pat anksčiau buvo pritarę prekybos alkoholiu laiko pailginimui iki 24 val.

Šiuo metu prekiauti alkoholiniais gėrimais parduotuvėse galima nuo 9 val. ryto iki 22 val. vakaro.

Dalis politikų panoro prekybos laiką pailginti ir leisti prekyboos centrams alkoholiu prekiauti nuo 8 val. ryto iki 24 val. nakties, o parduotuvėms, įsikūrusioms daugiabučiuose - nuo 8 val. iki 22 val.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)