„Problema ta, kad naudojant dolerį visų aktyvų – nuo obligacijų iki naftos – prekyboje suteikia jam per didelę galią pasaulio ekonomikoje, todėl pastaroji tampa priklausoma nuo JAV vidinės valiutų politikos“, – pateikiama išvada straipsnyje.

Straipsnyje pateikiama Johno Connely, kuris buvo JAV finansų ministras tuo metu, kai šalį valdė Richardas Nixonas, formuluotė: „Mūsų valiuta, jūsų problema.“

„Dabartiniai debatai ir spekuliacijos apie tai, kad JAV kaip didžiausios ekonominės valstybės svarba mažėja, paskatino prognozes, kad doleris greitai nebebus pasauline rezervine valiuta. Tačiau geresnės alternatyvos šiuo metu neturime“, – teigiama straipsnyje.

Pasaulinės rinkos nėra įsitikinusios, kad euras vis dar egzistuos ir po dešimties metų, o japoniškos jenos rinkos nėra pakankamai didelės ir likvidžios. Kinai nesiryžta prisiimti sunkumų, kurie neišvengiamai kiltų, jei šios šalies valiuta būtų naudojama visame pasaulyje, todėl doleris ir toliau karaliauja, reziumuoja leidinys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją