"Kaip jūs puikiai suvokiate, tai tik Baltarusijoje mūsų protingieji baltarusiai, "sviadomyje" ("sąmoningieji", tai yra opozicija), arba jų nurodymu, čiumpa tuos dolerinius popierėlius", - prezidentūros pranešime spaudai cituojami šie A.Lukašenkos žodžiai, penktadienį pasakyti pasitarime.

Kreipdamasis į pasitarimo dalyvius, prezidentas sakė: "Jūs puikiai suprantate, kad šiandien vyksta didžiulis dolerių pumpavimas į pasaulio ekonomiką, ir tai gali baigtis dar viena šios ekonomikos griūtimi. Mes tą visi žinome".

"Na, nori žmonės pirkti dolerius - tegu perka, tai jų reikalas", - pridūrė A.Lukašenka.

Pasak jo, panaši situacija gresia ir euro zonai. "Tas pats ir euro zonoje vyksta. Tie po 100, po 200 milijardų Graikijai, Portugalijai, Ispanijai ir panašiai - iš kur jie? Galvojate, kad Vokietija iš savo kišenės moka? Vėl vyksta tų euro pinigų pumpavimas. Jeigu mūsų žmonėms tai patinka, tegu perka. Tačiau valstybė turi išlikti budri", - sakė valstybės vadovas.

Kaip jau skelbta, Baltarusijoje trečią mėnesį vyksta gili valiutų ir finansų krizė, kurią sukėlė pastovus užsienio prekybos deficitas ir didžiulė baltarusiškų rublių emisija prieš 2010 metų prezidento rinkimus, siekiant padidinti atlyginimus. Gegužės 24 dieną šalies nacionalinis bankas suderinęs su prezidentu surengė precedento neturinčią Baltarusijos istorijoje baltarusių rublio vienkartinę devalvaciją, jo oficialų kursą sumažindamas 56 proc.

Baltarusijos ekonomikos ministras Andrejus Turas išvakarėse pareiškė, kad pasaulio ekonomikoje tokio masto devalvacija įvyko tik vienoje šalyje (2002 metais Argentinoje).

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją