Ekonomistė Aušra Maldeikienė neslėpė nusivylimo, kad Lietuvoje darbo jėgą nuvertinančios ir sąžiningai atsiskaityti su darbuotojais negebančios įmonės išvis egzistuoja, esą tokiam verslui rinkoje ne vieta.

"Jūs neklauskite apie minimalios algos didinimo įtaką Lietuvos įmonėms ir valstybės biudžetui. Jūs paklauskite, kodėl mes turime išlaikyti bankrutuojantį verslą, mokėti priedus įžūliems verslininkams? Minimali alga yra vėžys Lietuvoje, nuo kurio į kitas šalis ir bėga žmonės dirbti. Už minimalią algą žmonės dirba tokiose įmonėse, kurios yra realiai bankrutavusios ir išlaikomos valstybės biudžeto. Tai reiškia, kad ir aš, ir jūs tas įmones išlaikote - mat iš valstybės biudžeto jų darbuotojams mokama dalis pajamų. Iš mūsų mokamų mokesčių duodamas nemokamas maitinimas mokyklose skurdžiai gyvenančių žmonių vaikams, suteikiama jiems kompensacija už šildymo išlaidas ir panašiai. Jeigu tie žmonės dirbtų vien už varganą kelių šimtų litų algą, negaudami iš valstybės socialinės paramos, juk jie negalėtų išgyventi, jie mirtų ir jų vaikai neišgyventų. Norisi, kad vieną dieną šitas milžiniškais pinigais biudžeto išlaikomas verslas bankrutuotų ir atsirastų vietos protingam verslui", - kalbėjo pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad minimalias arba mažesnes nei minimalias algas žmonėms mokantys darbdaviai apysočius darbuotojus turi tik todėl, kad išgyventi tokiems darbuotojams pavyksta papildomai naudojantis valstybės teikiama socialine parama - tokiu būdu kiekvienas mokesčių mokėtojas padeda išlikti su verslu deramai nesugebantiems susitvarkyti verslininkams ir jų įmonėms.

Seimas jau priėmė rekomendacinio pobūdžio rezoliuciją, pagal kurią Vyriausybei bus siūloma nuo kitų metų pradžios MMA didinti nuo dabar esančių 800 litų, neatskaičius mokesčių, iki 1000 litų ir pamažu kelti neapmokestinamųjų pajamų dydį.

Vyriausybė iki šiol yra pritarusi didinti MMA, tačiau tik 50 litų, neatskaičius mokesčių, ir tai - tik nuo kitų metų liepos 1 dienos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)