„Reikėjo įsigyti daugiau didelių seifų, kaip Skrudžo Makdako, ir laikyti juose pinigus, o ne užtvindyti jais rinkas ir pūsti finansinius burbulus“, - cituoja leidinys pernai metais pasakytus politiko žodžius.

Netrukus Skrudžui Makdakui oficialiai sukaks 65 metai. Pirmą kartą jis pasirodė 1947 metų gruodžio mėnesio komiksų serijoje „Walt Disney's Donald Duck“, kurios autorius – Carlas Barksas. Šis komiksų dailininkas penktame-septintame praėjusio amžiaus dešimtmečiais savo „ančių istorijomis“ paveikė pasaulį kaip niekas kitas.

Pastaraisiais metais vadžias atleidusių finansų rinkų dalyvių išprovokuotų krizių akivaizdoje senąjį skrudžą galima vertinti kaip bankininko priešingybę – jis investuoja tik tai, ką pats uždirbo, o savo dievinamus talerius nuoširdžiai saugo. Vargu, ar jam būtų kilusi mintis investuoti juos į nekilnojamo turto burbulą.

Vis dėlto, jo polinkis kaupti taip pat ne itin naudingas ekonomikai. Vienas garsiojo antino devizų skelbia: „Tas, kuris leidžia pinigus, nieko nesupranta apie tikruosius kapitalisto džiaugsmus“.

Skrudžas Makdakas, priešingai nei tikrieji milijardieriai, savuosius pinigus uždirbo savo paties rankomis. Kaip rašoma komiksų autoriaus ir dailininko Dono Rosos sukurtoje biografijoje „Skudžas Makdakas: jo gyvenimas, jo milijardai“, jis gimė XIX amžiaus pabaigoje vargingai gyvenančioje, tačiau verslioje šeimoje. Pirmąjį talerį, kurį jis saugojo kaip talismaną, Skrudžas Makdakas uždirbo valydamas batus. Tuomet jis nusprendė emigruoti į Ameriką. „Būsiu tvirtesnis už pačius tvirčiausius, būsiu gudresnis už pačius gudriausius ir sąžiningu būdu pasieksiu pačią viršūnę“, - nusprendė antinas.

Jis yra amerikiečių milijonieriaus, kuris viską pasiekė pats, įsikūnijimas. Skrudžas Makdakas susikrovė turtus dirbdamas Aliaskos aukso kasyklose, vėliau galvijų varovu ir laivo kapitonu Misisipėje. Jis vadovavosi principu „nuolat taupyk, tuomet atėjus blogiems laikams neliksi be nieko“. Dabar jo verslo imperijai priklauso bankas, maklerių kontoros, geležinkeliai, avialinijos, žaislų fabrikai ir šachtos.

Nors šis personažas atsirado Jungtinėse Valstijose, šiandien jis labiau mylimas Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)