„Kaip ten bebūtų, žmogui asmeninis gyvenimas yra pirmoje vietoje. Jei yra kokių nors problemų šeimoje, tai jo požiūris į darbą nebus toks, koks jis yra, kai problemų nėra”, - teigia G. Romeika.

Pasak psichologės Giedrės Gutautės Klimienės, galimybė derinti darbo ir šeimos interesus turi ir akivaizdų psichologinį poveikį – šeimai palankias sąlygas kuriančiame versle darbuotojų nekankina nerimas dėl namuose paliktų mažamečių vaikų arba dėl nespėtų atlikti darbų, tuomet ir darbo rezultatai dažnai būna geresni.

Lankstus darbo grafikas ir galimybė derinti šeimai ir darbui skiriamą laiką – viena iš pagrindinių galimybių šeimai palankioje įmonėje. Bendrovės „Prime People“ direktorė Aušra Delonaitė mano, kad būtent nuo to ir reikėtų pradėti kurti šeimai palankią įmonę.

„Vienas pagrindinių dalykų, kurie padeda šeimai, yra laiko valdymas. Tai galimybė dirbti dalį dienos, kas aktualu integruojant jaunas mamas į darbo rinką. Tuo labiau, kad įstatymais numatyta galimybė antraisiais vaiko priežiūros metais derinti darbą ir vaiko priežiūrą. Tačiau darbdaviai nėra tam pasiruošę.

Darbuotojus motyvuoja galimybė dirbti iš namų. Galimybė pasiimti laisvą pusdienį asmeniniams reikalams sutvarkyti. (…) Toliau atostogų grafikas – galimybė lanksčiau pasirinkti atostogas. Darbo laiko pradžia – nebūtinai nuo 9 val., galbūt 7 val., nes reikia vaiką 17 val. paimti iš darželio”, - teigė A. Delonaitė.

Šeimai palanki įmonė dažniausiai dar nėra prioritetas tų, kurie ieško darbo. Mėgindami įsidarbinti, žmonės esą kartais nė nepasidomi įmonės požiūriu į šeimą ir galimybėmis derinti darbo ir šeimos interesus. Vis dėlto psichologė G. G. Klimienė mano, kad ateityje siekis derinti darbą ir šeimą taps vis aktualesnis.

Šiuo metu šeimai palankią įmonę ypač sunku sukurti smulkiajam verslui. Be to, ir Lietuvos įstatymai esą neskatina tokių įmonių kūrimosi.

„Darbdavys visų pirma laimi atsidavusį darbuotoją – darbuotoją, kuris visas savo jėgas ir iniciatyvas atiduoda darbui. (….) Lietuvos įstatymai neskatina kurti šeimai palankią darbovietę, ypač kai kalbame apie smulkųjį verslą. Vienas iš palankių šeimai sprendimų yra darbo laikas. O pas mus darbo laikas yra gana griežtai reglamentuojamas ir norint įteisinti tokius santykius, tenka prisiimti daug biurokratinės naštos, kas smulkiajam verslui yra nepakeliama”, - sakė G.Romeika.