Dar gegužės mėnesio viduryje DELFI skelbė, kad komerciniai bankai mažina terminuotų indėlių palūkanas. Vos praėjus pusantro mėnesio reaguodamas į pinigų perteklių bankuose „Swedbank“ vėl skelbia, jog nuo birželio 25 d. keičia terminuotųjų indėlių palūkanas litais ir eurais.

Pavasarį šioje kredito įstaigoje už 3, 6 ir 12 mėn. terminuotus indėlius litais buvo mokamos atitinkamai 0,5, 0,7 ir 1,1 proc. metinių palūkanų. Birželio pabaigoje palūkanos bus sumažintos iki 0,35 proc. (3 mėn.), 0,6 proc. (6 mėn.), 0,9 proc. (12 mėn.) metinių palūkanų už terminuotąjį indėlį. Už indėlius eurais bus mokama 0,45 proc. (3 mėn.), 0,7 (6 mėn.) ir 1,0 proc. (12 mėn.) metinių palūkanų.

SEB analitikė Vilija Tauraitė nesiryžo skelbti, ar ir SEB mažins indėlių palūkanų normas, tačiau paklausta apie ateities tendencijas sakė: „Bankų palūkanų normos rinkoje juda panašia linkme, nebent konkretaus banko finansinė situacija išsiskirtų. Įprastai visa rinka juda kartu“.

Pasak finansų analitikės, šiuo metu visa komercinių bankų sistema Lietuvoje pasižymi pertekliniu likvidumu – bankai turi daug pinigų ir galvoja, kaip juos pelningai „įdarbinti“ ir pelningai paskolinti.

„Europos situacija duoda foną ne tik Lietuvai, bet ir kitoms valstybėms žemyne. Matyt, kad mažų palūkanų normų padėtis išliks dar kurį laiką. Europos centrinis bankas (ECB) iš tiesų vykdo labai skatinančią pinigų politiką ir palūkanų normos veikiausiai išliks žemos dar ne tik šiemet, bet ir kitais metais“, - prognozavo V. Tauraitė.

Analitikė priminė, kad kalbant apie palūkanų sumažėjimą, reikia atkreipti dėmesį ne tik į tai, kad taupantieji negali daug uždirbti iš indėlių, bet ir į tai, kad gyventojai gali pasiskolinti pigiau (už mažesnes palūkanų normas).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)