„Yra tekę sutikti puikų šios srities specialistą, turintį istorijos bakalauro laipsnį. Tai jam nė kiek netrukdė sėkmingai karjerai IT priežiūros srityje. Jo buvęs tiesioginis vadovas net nustebo išgirdęs mūsų klausimą, ar IT srities išsilavinimo neturėjimas netrukdė šiam žmogui dirbti. Pasirodo, vadovas šio fakto netgi nežinojo“, – DELFI pasakojo personalo paieškos ir atrankos įmonės „CVO Technology Recruitment“ vadovė Girėnė Ščiukaitė.

Jos teigimu, dar viena reikalavimų grupė yra susijusi su potencialaus darbuotojo asmenybe: sugebėjimu bendrauti, suteikti pagalbą ir paaiškinti įvairius niuansus vartotojams, atsakomybės jausmas.

Taip pat reikalaujama sugebėti savarankiškai ir greitai spręsti iškilusias problemas, dirbti komandoje.

Tuo tarpu darbo paieškos ir karjeros portalo „Manager.LT“ vadovas Aras Mileška DELFI sakė, kad IT priežiūros specialistams bendrovės ypač aukštų reikalavimų nekelia.

„Galbūt skamba kaip paradoksas, tačiau kylant technologijos lygiui, mažėja poreikis labai aukštos kvalifikacijos IT specialistams. Kita vertus, tokių specialistų rinkoje ir nėra daug, nes norint tapti labai aukštos kvalifikacijos specialistu reikia įdėti nemažai pastangų, nuolat tobulintis, kelti kvalifikaciją ir įgyti atitinkamus sertifikatus“, – sakė jis.

„Perpirkimo atgal“ tendencija

G. Ščiukaitė pasakoja, kad šių specialistų perpirkimo atvejų pasitaiko, kaip ir beveik kiekvienoje verslo srityje. Verbuojamam žmogui tokiu atveju paprastai siūlomas 15-25 proc. didesnis atlyginimas. Tačiau, anot jos, jei atlyginimas yra vienintelis dalykas, kuriuo darbdavys bando „nupirkti“ potencialų darbuotoją, jam gali ir nepavykti.

„Paskutinius metus stebime didėjančią „perpirkimo atgal“ tendenciją: ateina perperkamas žmogus pas savo dabartinį vadovą su pareiškimu apie išėjimą iš darbo. Po trumpo pokalbio, darbdavys sako: „Tai kodėl gi tu mums nesakei, kad tau didesnio atlyginimo reikia?.. Duosime mes tau tą pačią sumą, kurią tau siūlo naujame darbe. Tu čia žinai darbą, pažįsti visą kolektyvą, esame susidirbę. O va, jeigu pakeisi darbą, niekas nežino, kas gali nutikti…“ Ir darbuotojui nelieka nieko kito, kaip tik sutikti, jog viršininkas, kaip visada, yra teisus“, – pavyzdį pateikia pašnekovė.

„Manager.LT“ vadovo duomenimis, daugiausiai specialistų perperka specializuotos IT įrangą aptarnaujančios bendrovės Vilniuje, o perperkant atlyginimai gali skirtis net dvigubai, ypač jei specialistas išvažiuoja dirbti, pavyzdžiui, iš Klaipėdos į Vilnių.

Reikalingiausi – vidutiniai IT specialistai

A. Mileška tvirtina, kad aukštos kvalifikacijos specialistų poreikis mažėja dėl greito aukštų technologijų plėtros. Tačiau tuo pačiu metu spartus kompiuterių skaičiaus didėjimas Lietuvos namų ūkiuose ir versle augina poreikį vidutinės kvalifikacijos IT specialistams.

„Gali nutikti ir taip, kad atsiras „protingi“ kompiuteriai, kurie patys diagnozuos ir taisys savo problemas, patys susijungs į tinklus ir dar apmokys vartotojus jais dirbti. Bet kol taip neatsitiks, IT priežiūros specialistų atlyginimai kristi neturėtų“, – sakė G. Ščiukaitė.

Specialistų duomenimis, sukurti etatą IT priežiūros specialistui gali sau leisti bendrovės, turinčiuos daugiau nei 50 kompiuterizuotų darbo vietų arba naudojančios nemažai specifinių programų arba disponuojančios daug slaptos informacijos.

Galimas ir kitas variantas, kai mažai įmonei reikalingas IT priežiūros specialistas, nes jos veikla labai glaudžiai susijusi su IT, pavyzdžiui, ji teikia paslaugas internetu.

„CVO Technology Recruitment“ vadovės duomenimis, šiuo metu visuose Lietuvos darbo skelbimų portaluose yra 12 skelbimų, kuriuose siūlomas darbas IT priežiūros specialistams.

Didelio šios srities darbuotojų stygiaus nejaučiama. To priežastimi, pirmiausiai, nurodomos aukštosios mokyklos, kurios ruošia gana daug šios specialybės studentų. Antra priežastis – IT priežiūros specialisto darbo paprastai ieško jauni žmonės, įgiję IT srities išsilavinimą, nes šioje pozicijoje lengviausia pradėti karjerą.

Apytiksliai IT priežiūros specialistas toje pačioje įmonėje dirba apie trejus metus.

Pastebima, kad trumpiausiai jie išdirba dideliuose kompiuteriais prekiaujančiuose prekybos centruose.

IT priežiūros specialistų vidutinis atlyginimas „į rankas“ (Lt)

IT specialistasVilniusKaunasKlaipėdaMažesni miestai
Pradedantis950-1400850-1300750-1200700-1000
Patyręs1500-35001500-25001500-30001100-1500
Aukštos kvalifikacijos4000-150003000-100003000-55002000-3000

Šaltinis: „Manager.LT“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)