Eglė mano, kad tokią didelę kaitą lėmė paminti darbuotojų lūkesčiai. Likti darbe neskatina nei alga, nei viršininko elgesys. Šioje įmonėje kandidatams nėra keliami dideli reikalavimai: priimami žmonės, neturintys darbo patirties ar dar nebaigę studijų.

Svarbiausia, nuolat pabrėžia Eglės darbdavys, kad pretendentas degtų noru dirbti. „Gerai, jei darbuotojas kaip įmanydamas stengiasi perprasti naujojo darbo specifiką. Jei jis pakankamai motyvuotas, greitai pasivys įmonės senbuvį. Tačiau, jei naujojo darbas nėra gana našus, tai turės neigiamą poveikį visos įmonės veiklai“, - sakė Eglė, dirbanti paslaugų įmonės administratore Kaune.

Bendradarbių kaita likti įmonėje nemotyvuoja

2007-ųjų antroje pusėje RAIT atliktas tyrimas parodė, kad lojalių darbuotojų Lietuvos įmonėse yra vos penktadalis. Net 61 proc. darbuotojų nėra lojalūs nei savo įmonei, nei darbui, kurį dirba. Vadovai, kurie laukia palankesnės statistikos, nusivils, mat pagal darbo rinkos programą 2008-iesiems ekspertai darbdaviams geresnių rezultatų nežada: darbuotojų stygius ir jų kaita šiais metais ketina būti itin dideli. Darbdaviai turės nertis iš kailio ieškodami trūkstamo darbuotojo ir mėgindami jį išlaikyti. Lietuvos darbo birža (LDB) prognozuoja, kad kvalifikuotos ir motyvuotos darbo jėgos stygius keis darbdavių požiūrį į kiekvieną darbuotoją – dirbantis žmogus bus strategiškai svarbus veiksnys kuriant įmonės vertę.

Personalo paieškos, atrankos ir valdymo kompanija UAB „Search & Selection“ perspėja, kad dėl sunkios padėties nukenčia ir patys darbuotojai. Kadangi dėl didelės darbuotojų kaitos sutrinka įmonės veikla, bendrovė patiria nemažų finansinių nuostolių, todėl darbuotojai artimiausiu metu vargiai gali svajoti apie premijas ar kitas motyvacines priemones.

Tuo tarpu vadovas, kuriam svarbus ilgalaikis įmonės gyvavimas ir augimas, turėtų rūpintis ne tik pelno maržos augimu ar įmonės plėtros strategija. Ypatingas dėmesys turėtų būti skiriamas personalo valdymui, motyvavimo priemonėms ir veiksniams, kurie skatintų darbuotoją įmonės atžvilgiu likti lojaliam.

Nuolat keisti darbą pamažu priprantama

Kad ir kaip darbuotojams būtų palanku keisti darbo vietą, jiems šis žingsnis nėra labai lengvas. Pasak Antano Kairio – Zališčevskio, Manager.LT Vilniaus regiono vadovo ir psichologo, sprendimas pakeisti darbą daugeliui žmonių yra psichologiškai sunkus, jis reikalauja ilgesnių svarstymų ir apmąstymų. Dažnam darbuotojui sunku atsisveikinti su senąja darbo vieta ir adaptuotis naujojoje. Pašnekovas nurodė keletą veiksnių, skatinančių keisti darbovietę. Tai – finansinės priežastys, bloga atmosfera kolektyve ar tai, kad nėra įmonės augimo galimybių.

Taigi žmogus, norėdamas pagerinti tai, kuo buvo labiausiai nepatenkintas ankstesniame darbe, pasiryžta keisti darbą. Atsižvelgiant į tai, kad darbuotojų kaita Lietuvoje yra didelė, priežasčių reikėtų ieškoti personalo valdymo srityje. Šiai sričiai įmonių vadovai pradeda skirti vis daugiau dėmesio: samdomi personalo valdymo specialistai, rengiami įvairūs seminarai, konferencijos ar programos.

Lojalūs – vyresni žmonės

„Manager.LT“ Vilniaus regiono vadovo ir psichologo, Antano Kairio Zališčevskio, teigimu, didelę darbuotojų kaitą matome sektoriuose, kuriuose darbo jėgos paklausa yra didelė ir darbuotojai žino, jog gali nesunkiai rasti kitą darbą, taip pat sektoriuose, kur iš darbuotojų nereikalaujama ypač aukštos kvalifikacijos, kuriuose atlyginimai būna gana žemi ar skiriama nepakankamai dėmesio kitoms motyvavimo priemonėms. „Be to, kai kurių profesijų žmonės yra mobilesni už kitus. Jie dažniausiai dirba aktyvų, daug bendravimo su žmonėmis reikalaujantį darbą", – pridūrė kalbintas psichologas.

Pagal RAIT atliktą analizę didžiausiu lojalumu pasižymi darbuotojai, kurie patenka į 55 metų ir vyresnių amžiaus grupę. Ši tendencija aiškinama šio amžiaus grupės charakteristikomis: jie neturi didelių profesinių ambicijų, bet siekia finansinio stabilumo ir socialinių garantijų. Mažiausiu lojalumu pasižymi jaunesnio amžiaus asmenys, neseniai pradėję savo profesinę karjerą.

Išliks tik stipriausieji

Paradoksalu, tačiau pasitaiko atvejų, kai vadovas, kuris turėtų stengtis išlaikyti darbuotojus, tampa priežastimi, dėl kurios darbuotojas nusprendžia keisti darbovietę. Tokioms įmonėms ekspertai nežada nieko gero, mat darbuotojų kaita kenkia įmonės finansams ir prestižui.

Psichologo manymu, nuolatinė darbuotojų kaita sukelia stresą, kenkia mikroklimatui. Kaip teigiama Lietuvos darbo biržos atliktoje „Darbo rinkos prognozėje 2008 metams", kaita įmonėse yra nepalankus įmonės įvaizdžio veiksnys.

UAB „Search & Selection“ personalo paieškos, atrankos ir valdymo kompanijos tinklalapyje teigiama, kad, jeigu nėra tikslios informacijos apie sąnaudas, kiek įmonė praranda netekusi darbuotojo ir investuodama į naujojo paiešką, kyla pavojus nepakankamai įvertinti problemos mastą, laiku nepriimti optimalių sprendimų ir pakenkti verslui ilgalaikėje perspektyvoje.

Darbdaviams, kurių įmonės veikla kenčia nuo didelės darbuotojų kaitos, psichologas A. Kairys Zališčevskis pataria nuoširdžiai rūpintis darbuotojų poreikiais, sukurti pasitikėjimo, nuoširdaus rūpinimosi atmosferą, nes tik tuomet darbuotojai atskleis tikruosius savo poreikius, labiau prisiriš prie savo darbo vietos.

„Atgimime“ taip pat skaitykite:

„Keisti siurprizai aukštose institucijose“. Apie mūšį dėl vieno pastato Vilniaus senamiestyje rašo Eugenijus Ignatavičius.

„Tarp pasaulio patriarchų Lietuvos Prezidento nėra“. Įtakingas tarptautinės politikos institutas nepastebėjo mūsų Prezidento, rašo Stanislovas Kairys.

„Dievo dalelės medžioklė“. Ieškomas svarbiausias kokteilių vakarėlio „dalyvis“, kurio niekas dar nematė, bet jis tupi ir ant tavo nosies. Tai dalelė, galinti pakeisti mūsų supratimą apie pasaulį, sako Laura Gintalaitė.