Kad šis sprendimas galutinai įsiteisėtų, dar reikia prezidento Valdo Adamkaus sprendimo.

Indėlių draudimas turėtų galioti vienerius metus, vėliau bus sprendžiama, kokią tvarką taikyti.

„Vienas iš svarbių elementų, kurie skatina normalų finansinės sistemos funkcionavimą, yra žmonių pasitikėjimas šia sistema. Pasitikėjimas tai taip pat ir saugumo jausmas“, - posėdyje sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Šiuo metu galiojančiame Indėlių ir įsipareigojimų investuotojams draudimo įstatyme numatyta, kad banko žlugimo atveju indėlininkams per tris mėnesius išmokama 100 proc. indėlio iki 3 tūkst. eurų (apie 10 tūkst. Lt – DELFI) ir 90 proc. indėlio nuo 3 tūkst. iki 22 tūkst. eurų atitinkančios sumos litais (75,9 tūkst. Lt).

Antradienį vykusiame parlamento posėdyje su Vyriausybės siūlymu sutiko beveik visi parlamentarai, tačiau liberalas Kęstutis Glaveckas nuogąstavo, kad indėlių draudimas 100 proc. dar negarantuoja jų vertės stabilumo. Tai reiškia, kad didėjant infliacijai indėlių vertė mažėtų.

„Tai iš tikro pagirtinas Vyriausybė žingsnis norint nuraminti indėlininkus, žmones, finansų rinkas. Tas žingsnis yra teisingas. Bet yra kitas aspektas. Baimės dėl indėlių pas žmones nėra, ir, atrodo, nebus. Yra baimės dėl indėlių perkamosios galios, už tai kad infliacija ir kiti dalykai yra“, - sakė liberalas.

Jo teigimu, ministrų kabinetui vis dar neatsiuntus kitų metų biudžeto projekto Seimui, parlamentarai negali būti tikri dėl 2009 m. finansinės situacijos.

Kaip žinoma, Vyriausybė antradienį pritarė kitų metų biudžeto projektui ir artimiausiu metu jis atkliaus į Seimą.

Darbo partijos atstovė Virginija Baltraitienė susidomėjo, ar indėliai bus draudžiami net ir tuo atveju, jeigu asmuo ar įmonės bendrą pinigų sumą išskirsto po kelis komercinius bankus dalimis.

„Ar neatsitiks taip, kas tas, kuris turi 800 tūkst., jis padalins per visus bankus ir jam apdraus visą sumą?“, - klausė „darbietė“.

„Tas modelis, kur jūs sakote, vadinasi rizikos diversifikacija. Kodėl ne – prašau. Galima padėti į kelis bankus, jeigu jūs iš tikrųjų turite tokią sumą, kurią man asmeniškai įsivaizduoti yra sunkoka. Niekuomet tokios nemačiau vienoj vietoj“, - posėdyje svarstė ministras.

Sprendimą padidinti draudžiamųjų indėlių sumą visoje Europos Sąjungoje yra priėmusi ir ES ekonomikos ir finansų ministrų taryba (ECOFIN).

Šiuo metu Lietuvoje yra beveik 41 mlrd. Lt įmonių ir privačių asmenų indėlių, iš jų 24 mlrd. Lt yra gyventojų santaupos.

ECOFIN sutarė, kad bent vieneriems metams ES šalys nustatys bent 50 tūkst. eurų minimalią draudimo sumą indėliams bankuose, nemažai šalių narių pasiryžusios šią kartelę kilstelėti iki 100 tūkst. eurų. Tai viena iš priemonių, kuria Europos valstybės koordinuotai siekia stiprinti bankų sistemas ir gyventojų pasitikėjimą šalių finansų sistemomis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją