Vilnietė Gabrielė parduotuvės vadovės, personalo vadybininkės arba biuro administratorės darbo ieško nuo praėjusių metų gegužės vidurio. Pasak pašnekovės, kadangi darbo birža jai nelabai ką turėjo pasiūlyti, darbo paieškų ji ėmėsi savarankiškai.

„Gegužę rimtesnių pasiūlymų nebuvo, sulaukiau gal dviejų kvietimų į pokalbį. Birželį buvau gal trijuose pokalbiuose. Per visą vasarą buvau gal dešimtyje pokalbių. O kai tik prasidėjo ruduo, pastebėjau, kad paskambina vos tik išsiuntus CV. Štai praėjusią savaitę per dieną turėjau du pokalbius, šešis per visą savaitę“, - DELFI pasakojo darbo ieškanti mergina.

Gabrielės teigimu, rudeniop darbdaviai labiau suinteresuoti, dažnai kviečiasi ir antram pokalbiui. „Manau, darbdavių iniciatyva ieškant darbuotojų rudenį suaktyvėja. Atrodo, kad vasarą visi atostogavo“, - sakė Gabrielė.

Pašnekovė atkreipė dėmesį į pasikeitusius darbdavių reikalavimus ir požiūrį į darbuotoją. „Kai prieš dvejus metus norėjau keisti darbą, buvo pats pakilimas, darbuotojai buvo labai reikalingi – užteko šiek tiek patirties ir noro dirbti. O dabar darbdaviai pripažįsta: mes turime krūvą CV“, - sakė ji. Pasak Gabrielės, šiuo metu darbuotojams keliami gerokai aukštesni reikalavimai nei anksčiau – norima, kad vienas darbuotojas atliktų kelių darbuotojų funkcijas.

Be to, iš parduotuvės vadovų esą tikimasi milžiniškų apyvartų, reikalaujama, kad dirbtum savaitgaliais.

„Anksčiau galėjai labiau rinktis, diktuoti ir savas sąlygas. O dabar jeigu gavai pasiūlymą ir jo nepriėmei – pats esi kaltas. Dažnai darbdavys darbuotoją laiko preke ir skatina save „parduoti“ – klausia, „kaip galite save išreklamuoti, kad mes jus paimtume?“ Žodis „prekė“ man nėra labai malonus“, - darbo paieškos įspūdžiais dalijosi pašnekovė.

Vasarą planuojama rudeniui

„Iš tikrųjų rudenį atsiranda tam tikrų permainų, padaugėja pasiūlymų. Vasarą labiau figūruoja sezoniniai darbai, jiems pasibaigus, žmonės ir patys aktyviau ima ieškoti darbų. Tuo pačiu metu darbdaviai baigia atostogas – vasarą jie daugiau analizuoja savo verslo perspektyvas ir planus daugiausia nukelia į rudenį“, - teigia darbo paieškos ir karjeros portalo „Manager.LT“ vadovas Aras Mileška.

Pasak A. Mileškos, tolesnės darbo rinkos tendencijos priklausys nuo pačios rinkos. „Realiai tam tikri sektoriai po truputį atsigauna, žmones šiuose sektoriuose aktyviai ieško darbuotojų, plečiasi. Tačiau yra sektorių, kurie dar iki šiol merdi. Tad gali būti, kad kai kurie sektoriai dar užsidarinės ir atleidinės žmones“, - prognozavo pašnekovas.

Darbuotojų reikia statybos, pramonės ir prekybos įmonėms

Tuo metu LDB statistikoje mato vilties ženklų, mat po ilgo laiko šių metų rugpjūčio mėnesį laisvų darbo vietų buvo registruota daugiau negu bedarbių. Paskutinį kartą tokia situacija fiksuota 2008 metų rugsėjį.

„Darbo rinkoje ne vienerius metus buvo tendencija, kad jau nuo rugpjūčio mėnesio, rudenį laisvų darbo vietų skaičius kas mėnesį mažėdavo. Šiemet stebime laisvų darbo vietų augimą. Rugsėjo ir ateinančių mėnesių rezultatai parodys, ar galime kalbėti apie darbo rinkoje įsivyraujančius teigiamus pokyčius“, - teigė LDB Darbo rinkos paslaugų ir stebėsenos skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Liugienė.

Rugpjūčio mėnesį darbo biržos specialistai darbo ieškantiems asmenims galėjo pasiūlyti 19,2 tūkst. laisvų darbo vietų (per mėnesį įregistruota 17,8 tūkst. naujų bedarbių). Darbo pasiūla, palyginti su liepa, padidėjo 10,8 proc.

Pirmąją rugsėjo savaitę įsidarbino vidutiniškai 973 bedarbiai per dieną, praėjusią – 1058 bedarbiai.

LDB duomenimis, daugiausia darbo vietų buvo registruota statybos (18,9 proc.), pramonės (18,4 proc.), prekybos (14,1 proc.), įmonėse. Daugiausia darbo pasiūlymų buvo sunkiasvorių sunkvežimių ir krovinių transporto priemonių vairuotojams, suvirintojams, betonuotojams, tinkuotojams, dailidėms, staliams, dažytojams, virėjams, siuvėjams, pardavėjams ir pardavimo vadybininkams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)