Didžiąją dalį D.Kreivio turto - daugiau kaip 4,81 mln. litų - tuo metu sudarė vertybiniai popieriai.

Tačiau po poros metų ministro kėdėje paskelbta, kad D.Kreivio turtai išaugo dešimtimis kartų, iki 170 mln. litų. Pats politikas tokių pranešimų neneigia, bet ir nesiima paaiškinti, ar duomenys apie staigų jo praturtėjimą yra teisingi.

2009 -aisiais, jau dirbdamas ūkio ministru, D.Kreivys Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai (VTEK) deklaravo išpardavęs nemažai savo valdytų įmonių akcijų. Didžiausio sandorio vertė tesiekė 25 tūkst. litų - už tokią sumą D.Kreivys neįvardytam fiziniam asmeniui pardavė baldų gamyba nuo 1997 metų besivertusios bendrovės "Baldenis", kuris vėliau bankrutavo, akcijas.

Kiti D.Kreivio sandoriai dar menkesni - jų vertė esą siekė iki 5 tūkst. litų. Už tokias sumas ministras atsikratė bendrovių "Saldo partneriai", "BFH" ir "Stamija" akcijų. Pirkėjai - vėl neįvardyti fiziniai asmenys.

"Prievolė teikti uždarųjų bendrovių akcininkų sąrašus atsirado tik 2010 metų pradžioje, o "BFH" ir "Baldenis" bankrutavo iki nustatyto akcininkų sąrašų pateikimo termino", - paaiškino Registrų centro atstovas spaudai Aidas Petrošius.

Tuoj po "BFH" bankroto ir "Baldenio" gyvenimui artėjant į pabaigą, baldų rinkoje sušvito nauja žvaigždė - bendrovė "Balt Furn". Šiai įmonei vadovauja D.Kreivio pusbrolis Arūnas Kreivys.

"Balt Furn" naudojasi interneto svetaine balticfurniture.lt. Šis adresas iki bankroto priklausė "BFH". "Balt Furn" net nepasivargino perdaryti "BFH" logotipo.

Žlugęs "Baldenis" paliko beveik 5,89 mln. litų skolų, iš jų 358 tūkst. litų - skola Valstybinei mokesčių inspekcijai, o "BFH" mokestinės nepriemokos nepaliko, o naujai gimęs baldų verslas su "Balt Furn" vėliava mokesčius moka tvarkingai.

Inspekcija tvirtina kol kas nematanti vadinamojo fenikso sindromo požymių ministro šeimos versle.

Dar vienas D.Kreivio sandoris - bendrovės "Stamija" akcijų pardavimas. Nenurodytą kiekį įmonės akcijų ministras 2009 metais sausį už vos 4 tūkst. litų perleido neįvardytam fiziniam asmeniui, kaip ir "Baldenio" bei "BFH" atvejais. Tiesa, "Stamija" nebankrutavo. Priešingai - ji tapo labai stambia žuvimi Lietuvos verslo vandenyne.

Kaip tik ši bendrovė tapo pagrindine (apie 40 proc.) tinklo "Moki-veži", valdančios 25 prekybos centrus ir parduotuves visoje šalyje ir esą sukrovusio turtus D.Kreivio šeimai, akcininke. Ministras neatskleidžia, kam pardavė "Stamijos" akcijas. To nežino ir valstybė - Registrų centro atstovo A.Petrošiaus teigimu, "Stamija" savo akcininkų sąrašo nepateikė, nors privalėjo tai padaryti.

Akcininkus slepia ir "Saldo partneriai" - dar viena įmonė, kurios akcijas nežinia kam pardavė D.Kreivys.

Ministras pernai VTEK nepateikė interesų deklaracijos.

Parduotos F.Kreivienei

Tuo metu Ūkio ministerijos penktadienį išplatintame pranešime spaudai teigiama, kad UAB „Stamija“ akcijos buvo parduotos D. Kreivio motinai Florentinai Kreivienei. Visi sandoriai esą yra deklaruoti VTEK privačių asmenų deklaracijoje, kuri yra skelbiama viešai. D. Kreivys akcentuoja, kad jis, dar prieš tapdamas ministru, pasitraukė iš visų anksčiau savo vykdytų verslų.

„Šiuo metu neturiu jokių akcijų, jokių vertybinių popierių, netgi investicinių portfelių vienetų. Įmonės, kurių akcininku esu buvęs ar kurių akcininkais yra mano artimieji niekada nebuvo proteguojamos, nedalyvavo jokiuose projektuose ir negavo jokios paramos. Mano motina yra ir buvo verslo įmonių akcijų valdytoja dar prieš man tampant ministru, tai yra nuo 2002 metų“, – ministerijos pranešime spaudai teigia D. Kreivys.

Milijonų neturi?

Ūkio ministras D.Kreivys kategoriškai paneigė, kad turi 170 mln. litų vertės turto. Anot jo, tokie skaičiavimai yra „susapnuoti", o tikroji jo turto vertė siekia apie 800 tūks. litų.

Tai D.Kreivys pareiškė trumpoje spaudos konferencijoje penktadienį. Jis teigė neketinantis bylinėtis su dienraščiu „Ekonomika”, paskelbusiu, kad ministras turi 170 mln. litų vertės turto.

„170 mln. litų yra kažkieno sapnas. Suma, nukabinta iš lubų. Noriu pasakyti, kad tokias nesąmones tegu komentuoja tie, kurie jas sugalvojo. Dar kartą patikslinu, kad mano šeimos turtas siekia 800 tūkst. litų", - pareiškė ūkio ministras.

Ūkio ministras taip pat pabrėžia, jog deklaruoja savo turtą bei viešuosius ir privačiuosius interesus, kaip tai numato LR įstatymai.

„Bet kokios kalbos apie mano turto tariamas vertes yra laužtos iš piršto. Pildau deklaracijas, kaip tai numato įstatymas ir tai darysiu ateityje. Mano žmona Dalia Kreivienė, kuri jau trylika metų dirba Užsienio reikalų ministerijoje, taip pat pildo deklaracijas, kaip tai numato Lietuvos įstatymai”, – sako D.Kreivys.

Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktoje metinėje gyventojo turto deklaracijoje už 2009 metus D. Kreivys nurodo, jog turi turto, kurio vertė 483 000 litų, ir 109 343 litus piniginių lėšų.

Valstybinei mokesčių inspekcijai pateiktoje metinėje gyventojo turto deklaracijoje už 2009 metus Dalia Kreivienė nurodo, jog turi turto, kurio vertė 175 372 litų, ir 34 000 litų piniginių lėšų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją