Tokie vertinimai paaiškėjo programišiams pavogus ir tinklapiui „Wikileaks“ nutekinus šios kompanijos, plačiau žinomos kaip STRATFOR, vidinio susirašinėjimo dokumentus.

"Baltijos šalių ekonomikos žlunga. Mes turime pranešti tiksliai, kas vyksta. Bankai yra esminis dalykas, ypač švediškų bankų įsiskverbimas į rinką. Bet kokie tarptautinės bendruomenės (Tarptautinio valiutos fondo, Europos Sąjungos) veiksmai gelbėjant šalis ar atskirus bankus taip pat yra svarbūs. Reikia sekti ES ir TVF atstovų vizitus į šias šalis. Baltai patirs Didžiajai depresijai prilygstantį nuosmukį, mes turime suprasti, kad tai gali sukelti socialines problemas", - rašoma 2009 metų liepos pabaigoje siųstame dokumente.

Pasak šio dokumento ekonominė krizė sukurs didelę įtampą politikoje. Kompanijos ekspertas teigė, kad Estijos ir Latvijos Vyriausybės yra ant žlugimo ribos. Lietuvos atžvilgiu jis buvo optimistiškesnis.

"Lietuva laikosi, tačiau ir ten dėl Vyriausybės priimtų kovos su krize priemonių sausi kilo protestai. Stebėkime, kas ten vyks", - rašoma dokumente.

Taip pat raginama stebėti rusų mažumos dominuojamas politines partijas Baltijos šalyse, ypač susitelkiama į Latviją. Rusija taip pat minima su Baltijos šalimis susijusios užsienio politikos kontekste.

"Stebėkite rusiškas politines partijas. Pavyzdžiui, Latvijoje kalba eina apie Santarvės centrą ir apie Už žmogaus teises vieningoje Latvijoje. Bet nemanykite, kad jiems rūpi santarvė ar žmogaus teisės", - rašė STRATFOR analitikas.

"Rusija, Rusija, Rusija. Kad ir kaip būtų trumpalaikiška ar nereikšminga, jei kas nors yra susiję su Rusija ir baltais, mes turime apie tai žinoti. Jei yra keliamas importo mokestis, mes turime apie tai žinoti. Stebėkite, ar Rusija nedislokuoja daugiau karių prie sienos su Baltijos šalimis, stebėkite energetikos politiką", - teigiama dokumente.

STRATFOR taip pat pažymi, kad taip pat labai yra svarbūs santykiai su ES, "ypač baltams siekiant išsilaisvinti iš rusiškų dujų spąstų".

"NATO stiprina savo buvimą regione. Svarbūs yra bet kokie kariniai Baltijos šalių įsigijimai. Santykiai su Švedija ir Suomija taip pat yra svarbūs, kadangi šios dvi šalys yra baltų globėjos", - rašė analitikas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)