Europos Komisija (EK) sustabdė 163 mln. eurų mokėjimą Lietuvai, nurodydama, kad pažeidimai viršija leistiną 2 proc. paramos sumos ribą, be to, gali būti sisteminiai ir dėl to – kartotis.

„EK paprašė, kad Lietuva ištaisytų numatytus trūkumus per du mėnesius nuo sustabdymo momento, tai yra nuo vasario 14 d. Tai yra terminas, per kurį nustatytos klaidos turėtų būti ištaisytos. Be abejo, jeigu Lietuva tai padarys greičiau, tai tas sustabdymas gali būti panaikintas greičiau“, - Briuselyje žurnalistams sakė A. Šemeta.

„Galiu tik pažymėti, kad šiuo atveju nėra Lietuva ypatinga valstybė, nes EK šioje finansinėje perspektyvoje ypatingai sugriežtino lėšų panaudojimo kontrolę ir nustačius bet kokius pažeidimus mes stabdome lėšų tolesnį skyrimą, kol šalis narė tų pažeidimų nepataiso ir tokių sustabdymų yra daugelyje ES valstybių ir EK tai mato kaip priemonę kaip galima greičiau susitvarkyti ir toliau lėšų teikimas bus atnaujintas“, - pridūrė jis.

Verslas bijo, Vyriausybė ramina

Verslas baugiai sutiko žinią apie sustabdytus mokėjimus sutiko, nors Vyriausybės atstovai sako, kad projektų vystytojai nesklandumų pajusti neturėtų.

Trečiadienį ryte Finansų ministerija išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad „EK paprašė pateikti papildomą detalesnę informaciją, atsižvelgdama į Valstybės kontrolės už 2010 m. pateiktą Europos Sąjungos 2007-2013 m. struktūrinės paramos valdymo ir kontrolės sistemos audito ataskaitą.”

Savo išvadose Valstybės kontrolė pastebėjo, kad 26 mln. litų iš visos 2010 metais deklaruotos Europos Komisijai sumos – beveik 3 mlrd. litų, galėjo būti susiję su netinkamai projektų vykdytojų atliktomis procedūromis. Dauguma Valstybės kontrolės įvardintų neatitikimų siejama su projektų vykdytojų atliekamais viešaisiais pirkimais. Pabrėžiame, piktnaudžiavimo atvejų Valstybės kontrolė nenustatė.

Šiuo metu Finansų ministerija EK jau yra pateikusi dalį prašomos informacijos. Užbaigus likusių klausimų nagrinėjimą, artimiausiu metu EK bus pateikta visa EK mokėjimui atlikti reikiama informacija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją