Autoriai, turintys ir darbdavį, ir gaunantys pajamas pagal autorinę sutartį, nuo kitų metų pagal pastarąją mokės viso dydžio socialinio draudimo įmokas. Autorių socialinio draudimą įmokos tarifas sieks 40 proc., iš kurių 31 proc. moka draudėjas ir 9 proc. apdraustasis (autorius).

Šis pakeitimas aktualus rašytojams, dailininkams, fotografams, žurnalistams ir kitiems fiziniams asmenims, kurie sukuria kūrinį ir yra laikomi to kūrinio autoriais, teigia Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Atlikėjams, kurie gauna pajamas kaip autoriai (pagal autorines sutartis) ir tuo pat metu neturi darbdavio (neturi darbo sutartinių santykių) – galioja tokia pati draudimo įmokų mokėjimo tvarka kaip ir anksčiau – jokių pakeitimų nuo 2011 m. nėra. Tokie asmenys 38,7 proc. dydžio įmokas moka tik nuo pusės gautų pajamų (29,7 proc. iš jų moka draudėjas ir 9 proc. apdraustasis).

Sportininkai, turintys ir darbdavį, ir gaunantys pajamas pagal sportininko veiklos sutartį, nuo kitų metų pagal pastarąją mokės viso dydžio socialinio draudimo įmokas – 40 proc. Mokamų įmokų tarifo pasiskirstymas identiškas kaip ir autoriams.

Atlikėjai, dirbantys ir pagal darbo sutartį, nuo kitų metų mokės viso dydžio socialinio draudimo įmokas nuo pajamų, gaunamų pagal autorinius atlyginimus – 40 proc. Mokamų įmokų tarifo pasiskirstymas identiškas kaip ir autoriams.

Ūkininkų ir partnerių socialinio draudimo įmokos priklauso nuo jų ūkio ekonominio įvertinimo. Šiuo atveju visi ūkininkai skirstomi į dvi grupes. Pirmoji – tai ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis už praėjusius kalendorinius metus įvertintas nuo 4 iki 14 europinio dydžio vienetų (EDV). Tarifas šiuo atveju 37,5 proc., įmokos skaičiuojama nuo minimalaus mėnesinio užmokesčio – 800 Lt.

Antrosios dalies ūkininkų pajamos didesnės. Tai tokie ūkininkai ir jų partneriai, kurių ūkis už praėjusius kalendorinius metus įvertintas daugiau kaip 14 EDV. Mokamas tarifas taip pat 37,5 proc., tačiau įmokos skaičiuojamos priklausomai nuo šių asmenų deklaruojamų pajamų: ne mažiau kaip nuo MMA (800 Lt), bet ne daugiau kaip nuo einamųjų metų draudžiamųjų pajamų (1170 Lt).

Primename, kad autorių, atlikėjų ir sportininkų įmokos „Sodrai” keliamos palaipsniui - 2009 m. jos siekė 17 proc., 2010 – 25 proc.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją