„Dabartinė viešųjų pirkimų tvarka nesudaro sąlygų socialiai atsakingų įmonių veiklai“, - žurnalistams teigė A. Zuokas. Mero pateiktais skaičiavimais, beveik 85 tūkst. vilniečių uždirba iki 800 Lt/mėn.

Statistikos departamento duomenimis, pirmąjį šių metų ketvirtį vidutinis darbo užmokestis Vilniaus mieste siekė beveik 2,4 tūkst. litų iki mokesčių arba kiek daugiau nei 1,85 tūkst. litų į rankas. Anot mero, vertinant viešųjų pirkimų pasiūlymus, bus atsižvelgiama į konkrečių ūkio šakų atlyginimo vidurkius Vilniaus mieste.

Anot mero, viešųjų pirkimų reikalavimuose įvedama ir 10 proc. paklaida, t.y. Kartelę peršoktų tos įmonės, kurios sutarties vykdymo metu darbuotojams mokės bent 90 proc. vidutinės savo sektoriaus algos.

A. Zuoko žodžiais, jei įmonės nesilaikys šio įsipareigojimo, tai savivaldybei bus motyvu vienašališkai nutraukti sudarytas sutartis.

Kiemsargių algos pakils trigubai?

Meras pateikė konkretų pavyzdį – esą miestą tvarkantiems kiemsargiams lig šiol mokėta 450 Lt iki mokesčių. O miesto vidurkis šiame sektoriuje – daugiau nei trissyk didesnis.

A. Zuoko žodžiais, konkursus laimėjusios įmonės privalės įsipareigoti, kad kiemsargis uždirbtų ne mažiau 1500 Lt „popieriuje“.

Miesto vadovas taip pat pažymėjo, kad tai bus ne kvalifikacinis, o sutartinis įsipareigojimas, t.y. įmonės, kuriose atlyginimų vidurkis mažesnis už statistinį, konkursuose dalyvauti galios. Esą jos vidutines algas mokėti įsipareigos tik tuo atveju, jei laimės konkursus.

Tikina, kad landų nepaliks

Artūras Zuokas
A. Zuoko teigimu, sutartiniai reikalavimai bus suformuluoti taip, kad būtų skaičiuojamas tik eilinių įmonių darbuotojų atlyginimai. Taigi direktorių algų išpūtimas, taip keliant ir bendrą vidurkį, verslininkams esą nepadės apeiti šio reikalavimo.

Anot mero, sutartyse bus numatyta, kad miesto vidurkį atitiktų būtent konkrečius darbus atliekančių darbuotojų algos, eliminuojant vadovus ir akcininkus.

A. Zuokas pripažino, kad Ūkio ministerija nuogąstauja, jog tokiu būdu gali būti ribojama konkurencija. Tačiau meras pakartojo, kad įsipareigojimus prisiims tik konkursų laimėtojai – visiems jų dalyviams nebus privaloma atitikti algų vidurkio kriterijų.

„Mes čia dviračio neišradinėjame, sekame gerą praktiką Europos Sąjungos valstybėse“, - sakė A. Zuokas. Pasak jo, tokia tvarka Austrijoje įtvirtinta įstatymu, o sostinė siūlys ją įvesti ir kitose savivaldybėse ar netgi visoje šalyje.

„Valstybė neturėtų eksploatuoti darbo žmogaus“, - sakė A. Zuokas.

Meras tikisi, kad tai prisidės prie sąžiningos konkurencijos, socialinio įmonių atsakingumo didinimo. Be to, Vilniaus vadovas tikisi, kad permainos viešuosiuose pirkimuose padės pagrindus pensijų bei algų augimui, siekiant ir per savivaldos rinkimų kampaniją žadėto tikslo, kad ilgainiui statistinė vilniečių alga sieks 6,4 tūkst. Lt.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)