„Šiandieninis kainų augimas privalo būti nutrauktas žiauriausiu būdu. Štai ir visos rinkos priemonės. Šiandien nėra prekių, kurių kainas reikėtų dėl kokios nors priežasties kelti“, - dar gegužės 27 dieną pareiškė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, kalbėdamas apie vartotojų ir valiutos rinkose susiklosčiusią situaciją.

O kitą dieną cukrus Baltarusijoje pabrango 39 proc., o degtinė – 10 proc.

Birželio 7 dieną „Belneftechim“ benzino kainas pakėlė vidutiniškai 29-33 proc. Tą patį vakarą Minsko centre automobilininkai surengė masinę akciją „Stop-benzin-4“, o praėjus mažiau nė parai po eilinio kainos padidinimo A. Lukašenka kainas sumažino 13-22 proc. Leistinas kainos didinimas siekė nuo 3 iki 14 proc. Jis prisidėjo prie 20 proc. kainų šuolio, įvykusio gegužės 24 dieną po Baltarusijos rublio devalvacijos.

Birželio 8 dieną nuo 10 iki 60 proc. brango tabako gaminiai, o 10 proc. pakilo mėsos konservų kainos.

Birželio 9 dieną „Minsktrans“ 15-20 proc. padidino tarpmiestinių autobusų bilietų kainas. Tai turėjo įtakos ir tarptautiniam pervežimui – be to, tarptautiniai bilietai dar gegužės 25 dieną pabrango dvigubai.

Balandį kelionė autobusu iš Minsko į Vilnių kainavo 43,5 tūkst. Baltarusijos rublių (pagal oficialų Lietuvos banko kursą apie 21 Lt). Gegužės pradžioje bilietas kainavo jau daugiau nei 50 tūkst. rublių (daugiau nei 24 Lt). Gegužės pabaigoje jis pabrango iki 75 tūkst. rublių (virš 36 litų). Šiuo metu bilieto kaina jau šoktelėjo iki 90 tūkst. rublių (43,21 Lt).

Kefyro litras kainuoja 1850 Baltarusijos rublių (0,88 Lt) – tiek pat parduotuvėse kainuoja ir litras mineralinio vandens. Tiesą sakant, didžiulė mįslė, kodėl pastaruoju metu taip pabrango vanduo. Mineralinio vandens „Darida“ 1,5 litro butelis jau kainuoja 2880 rublius (1,38 Lt). O dar visai neseniai butelis šio gėrimo buvo įperkamas už 1790 rublius (0,86 Lt).

Kiek dar pavyks „šaldyti“ pieno produktų kainas, klausimas greičiausiai retorinis. Gamybos išlaidos augs, o tai reiškia, kad rentabilumas vis giliau grims į minusą.

Neseniai vyko Minsko valdžios derybos su prekybininkais dėl kainų mažinimo. Parduotuvės ir pačios kartais skelbia nuolaidų akcijas. Tačiau geriau kai kurios parduotuvės to nedarytų. Į akis krentančios skaisčiai geltonos akcijų kainos greičiau klaidina, nei atneša realios naudos. Ar galima akcija vadinti, pavyzdžiui, 50 gramų želatinos, kurios 50 gramų kainavo 1840 rublių (0,87 Lt), atpiginimą iki 1820 rublių (0,86 Lt)?

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją