Liūdniausiomis prognozėmis, cukrus kainuos 8 tūkst. rublių (apie 6,5 lito), saulėgrąžų aliejus – 11 tūkst. rublių (8,3 lito), praneša baltarusių portalas TUT.BY. Jei prognozės pasitvirtins, cukrus Baltarusijoje kainuos daug brangiau, nei Lietuvoje.

Baltarusijos koncernas „Belgospiščeprom“ pareiškė, kad nei cukraus, nei aliejaus kainų artimiausius tris mėnesius didinti neplanuojama. Tačiau anoniminiai šaltiniai tvirtina, kad bent vienas iš šių produktų pabrangs.
Portalo TUT.BY lankytojai aprašė, kaip įvairiuose rajonuose žmonės išpirko produktus – aliejų, avižinius dribsnius ir cukrų – ir atsiuntė nuotraukų, kuriose užfiksuotos pustuštės lentynos.

Vienos parduotuvės darbuotoja, panorėjusi likti anonime, pranešė TUT.BY portalui, kad į parduotuves jau atvežė aliejaus, kainuojančio 11 000 rublių (8,3 lito). Kai parduotuvės praduos likučius, lentynose atsiras prekės su nauja kaina.

Vienos iš įmonių, gaminančių augalinį aliejų, prekybos atstovą jau balandžio 7 d. užgriuvo skambučiai su prašymu atvežti aliejaus. Jis apie tai papasakojo portalui TUT.BY, tačiau panorėjo likti anonimu. Jo teigimu, nauja aliejaus kaina įvairiuose Minsko prekybos tinkluose sieks 9–11 tūkst. rublių (7,5–8,5 lito).

Dar vieną anoniminį komentarą portalui TUT.BY pateikė baltarusių įmonė, gaminanti saulėgrąžų ir kitus augalinius aliejus. Įmonė patvirtino, kad dėl išaugusių žaliavų kainų ir valiutos stygiaus aliejus pabrangs, tačiau pabrangimo terminų ir naujų aliejaus kainų nenurodė.
Koncerno „Belgospiščeprom“ atstovai pareiškė, kad artimiausius tris mėnesius cukraus kainų didinti neplanuojama.

„2011 04 01 duomenimis, cukraus atsargos cukraus pramonės organizacijų sandėliuose sudaro 180 tūkst. tonų – tokio kiekio pakanka patenkinti Respublikos vidaus rinkos poreikiams iki 2011 m. cukrinių runkelių perdirbimo sezono“, – informavo koncerno atstovai. Nuo vasario 12 d. Baltarusijos ekonomikos ministerijos nutarimu mažmeninė 1 kg cukraus kaina sudaro 3600 rublių (apie 3 litus).

Ekonomikos ministerija portalui TUT.BY patvirtino, kad artimiausiu metu cukrus nebrangs. Prieš keliant kainas, pirmiausia reikia pateikti ministerijai paraišką ir ekonomiškai pagrįsti kainos kėlimo būtinybę. Kol kas niekas tokių paraiškų nepateikė.
„Belgospiščeprom“ pabrėžė, kad neketinama didinti ir aliejaus kainų.
Primename, kad Lietuvos parduotuvėse cukrus kainuoja 3,4–3,7 lito.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją