Baltarusija praėjusiais metais kovojo su didžiule ekonomine krize, o metinė infliacija siekė 108 proc. Vienu metu centrinis šalies bankas palūkanų normą buvo padidinęs iki 45 proc.
Reklama

„Naujasis banknotas padės susidoroti su mums kylančiais iššūkiais. Susidūrėme su tokiais įvykiais, kur naujasis banknotas tapo būtinas“, – kalbėjo Baltarusijos nacionalinio banko vicepirmininkas Vladimiras Senko.

200 tūkst. rublių banknoto vertė – 63,9 litų. Iki šiol didžiausio nominalo buvo 100 tūkst. rublių banknotas. Kitas žingsnis gali būti 500 tūkst. rublių banknotas, neatmetė V. Senko.

Šių metų pradžioje infliacijos krizė šalyje šiek tiek nuslūgo, tačiau mėnesio infliacija sausį siekė 1,9 proc., vasarį – 1,5 proc. Palūkanų normos dabar siekia 38 proc.

Ekonomistai teigia, kad dėl krizės kaltas autoritarinio prezidento Aleksandro Lukašenkos ekonominės sistemos, kuriai būdinga griežta valstybės kontrolė ir didelės subsidijos, lemiančios didžiulį einamosios sąskaitos deficitą, žlugimas.

Tačiau A. Lukašenkai iš krizės kapstytis padeda milijardų dolerių finansinė pagalba ir pigi energija, kurią tiekia kaimyninė Rusija, kuri apsimeta nepastebinti žmogaus teisių pažeidimų, dėl kurių taip pyksta Europos Sąjunga.