Tačiau pagal savo vertę Baltarusijos aukso atsargos ne sumažėjo, bet padidėjo 4 proc. iki 2,35 mlrd. dolerių (6,11 mlrd. litų). Per devynis mėnesius aukso vertė išaugo 23,6 proc., skaičiuojant doleriais, ir 8,3 proc., žiūrint pagal kiekį – metų pradžioje rezervuose buvo tik 1,2 mln. uncijų aukso.

Kodėl Nacionalinis bankas nusprendė parduoti auksą, nepatikslinama. Tačiau negalima atmesti varianto, kad tai susiję su aktyvia tauriųjų metalų paklausa. Anksčiau buvo skelbiama, kad rugsėjį Baltarusijoje smarkiai išaugo užsienio valiutos paklausa: šalies įmonės per mėnesį nupirko 169 mln. dolerių (rugpjūtį – 87 mln. dolerių), o fiziniai asmenys – 242,8 mln. dolerių (rugpjūtį – tik 37,2 mln. dolerių).

Paprastai toks suaktyvėjimas valiutų rinkoje rodo, jog tikimasi devalvacijos. Tačiau Nacionalinis bankas tvirtina, kad artimiausiais mėnesiais rublio kursas ryškiau kisti neturėtų.
Baltarusijos gyventojai atsargiai vertina valdžios prognozes dėl nacionalinės valiutos kurso, nes 2011 metais ji vis dėlto nuvertėjo.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)