Baltarusiai mano, kad pripažinus alų alkoholiu, pasidarys būtina pertvarkyti esamas alaus gamyklas, taip pat sugriežtinti šios šakos reguliavimą. Rusija pabrėžia, kad klausimas apie alaus statusą yra principinis ir partneriams nevertėtų tikėtis, kad Rusijos pozicija šiuo klausimu sušvelnės.

Techniniame reglamente „Dėl alkoholio produkcijos saugumo“ aprašyti techniniai reikalavimai, pateikiami visų žinomų alkoholinių gėrimų, esančių Muitų sąjungai priklausančių šalių apyvartoje, gamintojams.

Baltarusija ėmė prieštarauti, kad alus būtų įtrauktas į alkoholinių gėrimų sąrašą. Baltarusių nuomone, šio gėrimo gamybai reikia atskiro techninio reglamento „Alaus produkcija“. Šį reikalavimą palaiko Baltarusijos valstybinė standartizacijos įstaiga, aludarių susivienijimas ir Mokesčių ir rinkliavų ministerija.

Baltarusijos alaus gamintojų pramonės atstovų nuomone, alaus įtraukimas į alkoholinių gėrimų sąrašą gali sunaikinti šią pramonės šaką. Apie 80 proc. alaus rinkos Baltarusijoje sudaro į PET (Polietileno tereftalatas) tarą supilstyta produkcija, paaiškino vienos įmonės vadovas Jevgenijus Marjušičius.

Jeigu alus bus priskirtas prie alkoholinių gaminių, Baltarusijos gamintojams teks pertvarkyti gamyklas ir gaminti specialią stiklinę tarą. Tam reikės didžiulių investicijų – mažiausia 450 mln. dolerių (1,1 mlrd. Lt), todėl reikės daugiau laiko, kad investicijos atsipirktų, sumažės gamyba, o dalis gamyklų užsidarys.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją