Prieš savaitę iki pirmosios rublio devalvacijos visų valstybinių visuomenės informavimo priemonių vadovai (Baltarusijoje vien valstybinių laikraščių yra 400) buvo pakviesti į vyriausybės pastatą ir paraginti susilaikyti nuo ekonominių problemų nušvietimo. Tas pats atsitiko ir per antrą rublio devalvaciją. Nors pirmadienį jau visi žinojo, kad nuo gegužės 24-osios rublis bus devalvuotas, Baltarusijos nacionalinis bankas atsisakė patvirtinti arba paneigti šią informaciją.

Nebuvo paskelbta, jog nuo antradienio ir benzinas pabrangs 20 procentų. Nenuostabu, kad Baltarusijos miestų gatvėse kilo panika, o užvakar prie degalinių nusidriekė milžiniškos eilės.

Kas baltarusiško rublio laukia ateityje? "Valiutos, kuria doleris kainuos 4930 rublių, keitimo punktuose nebus kaip ir anksčiau, todėl ji vis labiau nuvertės", - įsitikinęs analitinio centro "Strategija" vadovas Leonidas Zaika.

Jo kolega Jevgenijus Preigermanas sako, kad dolerio kursas tebekils, bet jau pamažu. Tai vyks iki tol, kol bankai "užčiuops" realią baltarusiškų pinigų vertę. Jo nuomone, nacionalinis bankas negali visiškai "paleisti" rublio, nes gyventojų atlyginimai, skaičiuojant doleriais, nuvertėtų daugiau nei perpus, t. y. iki Moldovos, kuri laikoma skurdžiausia Europos šalimi, lygio.

Finansų ekspertai teigia, jog šalyje daugėja "blogų" kreditų, nes vyriausybė juos lengvatinėmis sąlygomis teikdavo valstybinėms įmonėms. Pats prezidentas Aleksandras Lukašenka neseniai skundėsi, kad kreditai "pravalgyti", o gamyba taip ir nemodernizuota. Valstybės kontrolės komitetas, pagrindinė baudžiamoji ekonomikos institucija, jau ėmėsi tikrinti visas įmones, kurios gavo paramą iš valstybės. Ne vienai jų gresia teismas už valstybinių lėšų iššvaistymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją