Kovo 17 d. Baltarusijos centrinio banko vadovas Piotras Prokopovičius susitikime su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka pažadėjo užkirsti kelią didelei Baltarusijos rublio devalvacijai. P. Prokopovičius pabrėžė, kad valiutos pardavimas žmonėms sukuria papildomą spaudimą Baltarusijos valiutos ir aukso rezervams.

Siekdamas išlaikyti rublio kursą, Baltarusijos centrinis bankas per pirmus 2011 m. mėnesius išleido apie milijardą dolerių iš valiutos ir aukso rezervų ir įvedė valiutos rinkoje kelis administracinius apribojimus, turėjusius sumažinti valiutos paklausą.

Baltarusijos valdžia pratęsė bankų prašymus dėl valiutos pirkimo nuo 1 iki 30 dienų. Be to, nacionalinis bankas ir toliau pardavinėjo bankams valiutą valiutos keitykloms.

Kovo viduryje pasklidus gandams apie Baltarusijos rublio devalvaciją žmonės ėmė masiškai supirkinėti valiutą. Pernai gruodį kilus analogiškiems gandams, baltarusiai supirko apie 600 mln. dolerių (1,4 mlrd. Lt) daugiau, negu pardavė.

2011 m. kovo 1 d. Baltarusijos CB valiutos ir aukso rezervų vertė buvo 4 mlrd. dolerių (9,7 mlrd. Lt).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją