Statistikos departamento duomenimis, 2011 metais Lietuvos sostinės viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo vietose buvo apsistoję 50 tūkstančių Baltarusijos gyventojų, o tai 50 procentų daugiau nei 2010 metais. Iš viso 2011 metais Lietuvoje apsilankė 368 tūkstančiai turistų iš Baltarusijos ir tai 26 procentais daugiau nei 2010 metais. Į mūsų šalį atvykstančių turistų sraute 21 procentą sudaro baltarusiai.

„Nors pastaraisiais metais buvo akivaizdi turistų srauto iš Baltarusijos augimo tendencija, neseniai Minske įvykusios verslo misijos sėkmė maloniai nustebino. Kaimyninė šalis užima pirmą vietą pagal atvykstančių turistų skaičių, todėl labai svarbu palaikyti glaudžius ryšius su vietos turizmo verslu. Optimistiškai nuteikia ir 2012 metų pradžia“, - įsitikinusi Valstybinio turizmo departamento direktorė Raimonda Balnienė.

Per Velykas aktyvumas atslūgo

Kaip DELFI tvirtino Palangos Viešbučių ir restoranų asociacijos vadovas Gintaras Sičiūnas, Baltarusijos turistai į Lietuvą vyksta pakankamai aktyviai. Jis mano, kad tai „geri klientai ir jie visada pajūryje laukiami“.

„Per stačiatikių Velykas šiais metais baltarusių antplūdžio nebuvo, tačiau vasarą jie yra nuolatiniai mūsų svečiai ir jau dabar domisi galimybėmis apsistoti mieste, rezervuoja viešbučius. Kalbant apie pernai metus, tai ekonomikos krizė šiek tiek atsiliepė jų aktyvumui, tačiau tai kompensavo tas faktas, kad iš šios šalies atvykdavo labiau pasiturintys svečiai“, - sakė G. Sičiūnas.

Minsko turizmo agentūroje „Mega Dialog“ konstatavo, kad Lietuvą pasirenkančių baltarusių aktyvumas pavasario mėnesiais smarkiai padidėjo.

„Žmonės pirmenybę teikia daugiausia nedideliems turams – nuo penktadienio iki sekmadienio, kai yra galimybė pasiekti Vilnių traukiniu. Kelionė į abi puses jiems atsieina tik 20 eurų, maždaug tiek kainuoja ir autobuso bilietas, tačiau keliauti traukiniu vis dėlto patogiau“, - teigia agentūros „Mega Dialog“ direktoriaus pavaduotoja Liudmila Šilko.

Anot pašnekovės, tokias keliones pasirinkusiems turistams organizuojamos ekskursijos į Kauną ir Trakus, be to, jiems skiriama laisva diena apsipirkimui.

„Tikimės, kad šis sezonas bus geresnis už praėjusįjį, nes pernai metais mes jautėme, kad paklausa tai pačiai Palangai, kurią mes labai mylime, buvo mažesnė. Pernai metais pas mus buvo labai nestabilu, buvo sunku įsigyti valiutos. Tačiau šiemet žmonės jau domisi Palanga ir tai džiugina. Kita vertus, šiais metais Lietuvoje išaugo mokesčiai, dėl ko kainas padidino vietiniai viešbučiai ir mus tai verčia įsitempti, juk neaišku, kaip į šias kainas reaguos masinis turistas“, - sakė L. Šilko.

Ieško kitokios paslaugų ir poilsio kokybės

Vilniaus Turizmo informacijos centro direktorė Jolanta Beniulienė teigia, kad Baltarusijos turistų skaičius Lietuvos sostinėje auga, jie vis dažniau ieško informacijos turizmo centruose.

„Tai mūsų artimiausi kaimynai ir pakankamai didelė šalis, kuri dėl politinės situacijos yra pakankamai izoliuota. Manau, kad baltarusiai pas mus ieško kitokios paslaugų ir poilsio kokybės. Būtent todėl jie noriai atvažiuoja į Lietuvą, o baltarusių susidomėjimas auga“, - DELFI sakė J. Beniulienė.

Anot pašnekovės, buvusios Sovietų Sąjungos šalių piliečiai, skirtingai nei europiečiai, rečiau lankosi turizmo informacijos centruose, tačiau lyginant su pernai metais, pastebimas aktyvumo padidėjimas.

„Kovo mėnesį mūsų centrą Vilniuje aplankė beveik keturi šimtai baltarusių. Palyginus sausio mėnesio duomenis, tai šiemet sausį mūsų centre apsilankė 378 šios šalies piliečiai, o pernai tuo pačiu metu – tik 103. Augimas akivaizdus“, - pabrėžė J. Beniulienė.

Ji sako, kad nuo šiol informacija apie Vilniaus turizmo informacijos centrą pateikiama ir baltarusiškame leidinyje „V Litvu“, kuris Baltarusijoje dalijamas nemokamai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)