Lietuvos bankų asociacijos (LBA) prezidentas Stasys Kropas atskleidė bankininkų siekį, kad po šių Seimo rinkimų politikai ir Lietuvos centrinis bankas atsižvelgtų į komercinių bankų interesus bei sukurtų tokius teisinius mechanizmus, kad gyventojai ir įmonės būtų suinteresuoti laikyti indėlius bankuose ilgesnį laiką, o sutartį nutraukę anksčiau termino turėtų mokėti bankams nemažas baudas.

"Nauji Bazelio reikalavimai bankams numato terminų atitikimo reguliavimą. Įvedamas vadinamasis grynasis stabilaus finansavimo rodiklis, kurio esmė ta, kad ilgalaikėms paskoloms reikės ir ilgalaikių finansavimo šaltinių. Numatytas to rodiklio vykdymo stebėjimas ir priežiūros institucijos turės galimybę jį padaryti privalomą, jei manys esant reikalinga. Tokiu būdų bankai jau dabar turi prisitaikyti prie tokių reikalavimų vykdymo", - taip LBA prezidentas grindžia būtinybę įteisinti ilgalaikių terminuotųjų indėlių kategoriją, pakeičiant teisės aktus.

Kad Lietuvoje atsirastų ilgalaikiai 2-5 metų terminuotieji indėliai, reikėtų keisti Civilinį kodeksą. Tuomet indėlį padėjęs ilgesniam laikui ir nutraukęs sutartį anksčiau termino klientas turėtų sumokėti nustatyto dydžio baudą - tai, bankininkų požiūriu, esą būtų papildoma paskata sulaukti termino pabaigos.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto profesorius Jonas Čičinskas, kad bankai neturėtų skųstis.

„Nelabai rimtas atrodo ir bankų siekis įteisinti ilgalaikio termino indėlius. Bankų prigimtis tokia, kad jie surenka trumpam (ir terminuotus 6 ar 12 mėnesių) pinigus, o išduoda ilgalaikes paskolas - bent 5 metams statyboms ar 10-iai - rimtoms investicijoms. Toks bankų likimas - tam jie ir sugalvoti žmonijos istorijoje. Jie šiuo atveju neturėtų skųstis, nes taip ir turi būti. Kita vertus, kiekvienas bankas ieško, kaip sumažinti riziką. Ilgalaikio termino indėliai yra vienas iš tų pasiūlymų. Tai siekis įšaldyti kliento pinigus ir būti tikriems, jog nereikės staiga ieškoti lėšų, kad patenkintų indėlininko reikalavimą atsiimti savo pinigus.”, - komentavo ekonomistas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (263)