„Optimistiškai atrodantį rezultatą daugiausia lėmė sumažėjęs atidėjinių blogoms paskoloms poreikis, nes nemažai klientų, kurie buvo laikyti beviltiškais, įrodė savo galimybes vykdyti įsipareigojimus. Tai parodo, kad krizės įkarštyje klientų mokumas buvo vertintas itin konservatyviai“, – teigė Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas.

2010 m. šalies bankų sektorius patyrė 276 mln. Lt nuostolių, 2009 m. - 3,67 mlrd. Lt.

2008 m. fiksuotas pelnas siekė 867 mln. Lt, o 2007 m. - 1,156 mlrd. Lt.

Tačiau, Lietuvos centrinio banko duomenimis, per 2011 metus susitraukė paskolų portfelis.

Šių metų sausio pradžioje Lietuvos bankų sistemos paskolų portfelis sudarė 53,9 mlrd. Lt, kai pernai tuo pačiu metu jis siekė 58,3 mlrd. Lt. Per metus paskolų portfelis susitraukė 7,6 proc., įskaitant pernai lapkritį nacionalizuotą banką „Snoras“.

„Pernai bankai vis dar buvo konservatyvūs kredituodami klientus, tačiau pagyvėjimas teikiant paskolas buvo akivaizdus. Antrąjį pusmetį naujų paskolų srautas kelis mėnesius iš eilės viršijo grąžinamų paskolų srautą. Tiesa, to nepakako, kad bendras metų rezultatas būtų teigiamas“, - paaiškina Lietuvos bankas.

Nepaisant banko “Snoras”, per 2011 m. veikiančių bankų paskolų portfelis smuktelėjo apie 0,3 proc.

“Tačiau šis sumažėjimas buvo nepalyginamai nuosaikesnis nei 2009 m. ir 2010 m., kai paskolų portfelis atitinkamai susitraukė 9,9 mlrd. Lt ir 3,2 mlrd. Lt”, - rašo Lietuvos bankas.

Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas sako, kad vertindamas šių metų galimas prognozes save vadina nuosaikiu optimistu ir teigia, kad optimizmui vietos yra.

Vitas Vasiliauskas
Šių metų sausio duomenimis, daugiau kaip 60 dienų pradelstos paskolos sudarė 2,5 proc. viso paskolų portfelio, kai pernai tuo pat metu jų procentas buvo didesnis ir siekė 2,95 proc. Tai rodo, kad skolininkai stiprėjo, o paskolos gerėjo.

„Kalbėdamas apie kreditavimą 2012-aisiais būčiau nuosaikus optimistas. Jei paskolų portfelis šiemet ir augs, tai – minimaliai. Kreditavimą pristabdys augimo pagreitį sumažinusios Lietuvos ir pagrindinių jos prekybos partnerių ekonomikos“, – prognozavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas.

Lietuvos banko skaičiavimais, „Snoro“ bankrotas BVP neigiamai paveiks maždaug 0,5 proc.

Lietuvos bankinio sektoriaus turtas šių metų pradžioje sudarė 79 mlrd. Lt, kai pernai jis siekė 81,4 mlrd. Lt, įskaičiuojant 8,1 mlrd. Lt “Snoro” turtą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją