Prieš 13 m. bankrutavusio „Litimpeks“ banko klientai vis dar neatsiėmė daugiau nei milijono litų ir greičiausiai apie šiuos pinigus net nežino. Šiuo metu Medicinos banke gulinčių 1 milijono 28 tūkst. Lt nepasigedo beveik 600 klientų.

„Dalis fizinių asmenų, kurių reikalavimai nebuvo patenkinti indėlių draudimo fondo, keitė sąskaitas, išmirė, išvažiavo į užsienį, nepaliko kažkam paveldėjimo savo šitų pinigų, taip ir susidarė šitos sumos“. - sako „Litimpeks“ bankroto vykdymo įgaliotas asmuo Algimantas Sadauskas.

Medicinos bankui pinigai atiteko, kai baigiant bankroto bylą teismas nusprendė, kad likusius pinigus reikia pervesti lietuviškam bankui. Anot administratoriaus, atsirado tik vienas norintis šią sumą saugoti.

Pasak ekspertų, pinigų saugojimui senaties termino nėra, todėl jeigu klientas ar jo įpėdiniai net ir po dešimtmečio prisimintų turėję pinigų „Litimpekse“, galėtų juos atgauti.

„Tai jiems tada reikėtų kreiptis į indėlių draudimo fondą, t.y. į Medicinos banką, ten yra sąrašai, ten yra nustatytos formos prašymai, juos užpildyti ir jeigu priklauso pinigai, tai tikrai žmogus ar įmonė juos gaus“, - sako A. Sadauskas.

Kebliau būtų atgauti pinigus, kuriuos „Litimpekse“ laikė įmonės, jei jų savininkai išėjo Anapilin. Tokiu atveju, paveldėtojai ne kažin ką peštų.

„Jeigu pasibaigė juridinis asmuo ir neliko jo veiklos tęstinumo, tai aš abejoju, apie kokius paveldėtojus mes čia galim šnekėti šiuo atveju. Fizinio asmens turto paveldėtojas galėtų apie tai pamąstyti, bet vėlgi, dažnai miniu, kad jeigu patys kreditoriai nesirūpina savo interesais, labai sudėtingai iš paskos jiems bėgioti ir kartoti, kad gal galėtumėt pasinaudot savo galimybe“, - sako Giedrius Galentas, Įmonių bankroto valdymo departamento direktoriaus pavaduotojas.

Mokesčių inspekcija sako negalinti nusavinti bankrutavusių įmonių neatsiimtų pinigų, nes tai nėra bešeimininkis turtas.

Buvusiam „Litimpeks“ vadovui Gintautui Preidžiui keista, kad per 13 m. neatsirado pinigų savininkų

Pasak ekspertų, kadangi bankas „Litimpeks“ buvo keliasdešimt kartų mažesnis nei „Snoras“, užsitęsus pernai pradėtai „Snoro“ bankroto procedūrai neatsiimtos pinigų sumos gali būti gerokai didesnės.