„Barclays“ prekybininkai melavo, kad bankas per finansinę krizę atrodytų saugesnis, o kartais bendradarbiaudavo su kitų bankų prekeiviais, kad gautų pelno.

„Barclays“ tvirtina, kad tokie veiksmai „gerokai neatitinka standartų“. Generalinis direktorius Bobas Diamondas ketina atsisakyti savo premijos.

Didžiosios Britanijos finansinių paslaugų priežiūros institucija (Financial Services Authority, FSA) dabar tikrina ir kitus bankus.

Šis atvejis tiriamas ir Jungtinėse Valstijose. Teisingumo departamentas nurodė, kad vyksta ir „kitų finansinių institucijų bei asmenų“ kriminalinis tyrimas.

Ši nuobauda buvo skirta dėl „rimtų ir plačiai paplitusių“ pažeidimų, teigė FSA.

Sprendimas skirti šią nuobaudą susijęs su tarptautiniu tyrimu, kurio metu buvo aiškinamasi, kaip 2005 – 2009 metais metais buvo nustatinėjamos tarpbankinės palūkanų normos.

Panašu, kad ir kiti bankai kitose šalyse gali sulaukti panašių sankcijų kaip „Barclays“.

„FSA toliau tęsia kelis reikšmingus tarpvalstybinius tyrimus šioje srityje. Veiksmai, kurių buvo imtasi prieš „Barclays“, kitoms įmonėms neturėtų sukelti abejonių rimtomis tokio tipo pažeidimų pasekmėmis“, - teigė Didžiosios Britanijos finansinės priežiūros tarnyba.

Savo kasmetinių premijų šiemet atsisakys dar trys aukšto rango „Barclays“ vadovai.
Nors jie ir B. Diamondas nedalyvavo manipuliuojant palūkanų normomis, vienas liberalų demokratų lordas paragino B. Diamondą atsistatydinti.

„Jis turėtų pasitraukti, jeigu turi nors kiek gėdos. Jeigu „Barclays“ taryba turi nors kiek valios tvirtybės, jie jį atleis“, - BBC sakė lordas Oakeshottas.

„Barclays“ pažeidimai susiję su kasdien nustatomomis vidutinėmis tarpbankinėmis palūkanų normomis (London Interbank Offered Rate, LIBOR) ir vidutinėmis Europos tarpbankinės rinkos palūkanų normomis (Euro Interbank Offered Rate, EURIBOR).

Tai pačios svarbiausios pasaulio finansų rinkų palūkanų normos, nuo kurių tiesiogiai priklauso trilijoninė finansinių sandorių tarp bankų ir kitų institucijų vertė.

Jos taip pat gali turėti poveikį ir gyventojams teikiamų paskolų vertei.

Tačiau iki šiol neaišku, ar „Barclays“ darbuotojams pavyko gauti naudos iš manipuliavimo palūkanų normomis ir ar tai turėjo kokį nors poveikį paskolų gavėjams. FSA nurodo, kad „Barclays“ darbuotojai tik bandė taip daryti, tačiau JAV Teisingumo departamentas pažymi, jog kai kuriais atvejais jie tikrai paveikė LIBOR ir EURIBOR normas.

Net jei niekas nenukentėjo, FSA reikalavimų vykdymo direktorė Tracey McDermott BBC sakė, kad toks elegesys vistiek yra „visiškai nepriimtinas“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)