Apklausos metu Lietuvos gyventojų buvo klausiama, ar jie sutiktų dirbti, jeigu darbdavys jiems pasiūlytų neoficialų atlyginimą „vokelyje“.

Penktadalis (20 proc.) Lietuvos gyventojų pasiruošę dirbti bet kokiomis sąlygomis, net jeigu ir visas atlyginimas būtų neoficialus, mokamas „vokelyje“. Ketvirtadalis (24 proc.) Lietuvos gyventojų teigė, kad sutiktų dirbti jeigu tik dalis atlyginimo būtų „vokelyje“, o kita oficiali.

Bedarbiai bei žmonės, turintys vidurinį išsimokslinimą, labiau sutiktų dirbti už neoficialų atlyginimą. 41 proc. Lietuvos gyventojų nesutiktų dirbti už neoficialų atlyginimą. Taip manančiųjų daugiausiai tarp pensinio amžiaus Lietuvos gyventojų. 15 proc. Lietuvos gyventojų neatsakė į šį klausimą.

Tyrimas atskleidė, kad 21 proc. Lietuvos gyventojų yra tekę gauti visą ar dalį atlyginimo „vokelyje“. Analizuojant dirbančiųjų Lietuvos gyventojų atsakymus, paaiškėjo, kad 27 proc. dirbančiųjų yra kada nors gavę neoficialų atlyginimą. Apklausa parodė, kad lyginant su kitomis gyventojų grupėmis vyrai bei Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų gyventojai statistiškai reikšmingai dažniau nurodė, kad jiems yra tekę visą ar dalį atlyginimo gauti „vokelyje“.

„Mūsų apklausos duomenys atskleidė, kad per 20 metų daugiausiai Lietuvos gyventojų neoficialius atlyginimus yra gavę laikotarpyje tarp 2003 ir 2007 metų. Beveik trečdalis (31 proc.) neoficialų atlyginimą kada nors gavę Lietuvos gyventojų tuo laikotarpiu, teigia gavę visą ar dalį atlyginimo neoficialiai. Kitas didžiausias neoficialių atlyginimų laikotarpis yra 2010 metai. 27 proc. kada nors dirbusių už neoficialų atlyginimą jį gavo praeitais metais“, – apklausos duomenis komentuoja „Rait“ valdybos pirmininkė Inga Nausėdienė.

Per pastaruosius 12 mėnesių (2010 metais) neoficialiai, visą ar dalį atlyginimo „vokelyje“ dažniau gavo jauni 15-24 metų asmenys. Tokį sąlyginai didelį atlyginimo „vokelyje“ paplitimą tarp šios amžiaus grupės asmenų galėjo lemti didelis jaunimo nedarbo mastas.

Apklausa atlikta š.m. sausio 13 - 23 dienomis, apklausta 1007 15 – 74 m. nuolatinių Lietuvos gyventojų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją