Džiaugėmės Jūsų dėmesiu ankstesniais metais, tikimės aktyvaus dalyvavimo ir šiemet.

Kaip ir pernai, šiemet lentelėje pateikiami visų viešųjų finansų duomenys, nes visi trys – nacionalinis, „Sodros“ ir Privalomojo sveikatos draudimo fondo – biudžetai, susideda iš einamasiais metais surenkamų mokesčių ir įmokų. Dėl patogumo visus juos vadiname bendriniu žodžiu – Biudžetas. Nesumokami mokesčiai mažina Biudžeto pajamas ir daro neigiamą įtaką teikiamų paslaugų (visų pirma – socialinės srities, švietimo, sveikatos) kokybei bei apimtims.

Jau antrus metus tyrimų bendrovė RAIT naujienų agentūros BNS užsakymu atlieka reprezentatyvią visuomenės nuomonės apklausą. Jos rezultatai šiemet vėl parodė, kad vis dar beveik daugiau nei 40 proc. išsilavinusių Lietuvos žmonių mano, kad didžioji biudžeto lėšų dalis tenka valstybės tarnybai (iš tiesų ši dalis nesiekia 3 proc.). Toje pačioje apklausoje gyventojai pateikia savo žinias apie tai, kiek lėšų skiriama socialinei apsaugai, švietimui ir sveikatai. Dauguma gyventojų nežino, kad šioms sritims atitenka didžioji dalis biudžeto lėšų (iš tiesų beveik 70 proc. biudžeto išlaidų atitenka būtent šioms 3 sritims). Tai rodo, kad didelė dalis gyventojų mažai domisi, kam atitenka mokesčių mokėtojų lėšos, patys neieško informacijos apie tai, yra linkę pasitikėti nuogirdomis.

Todėl kviečiame nebūti abejingais ir nežinančiais – dalyvaukite, domėkitės, būkite atsakingi savo valstybės piliečiai.

Prieš pradėdami pildyti lentelę atsakykite į šiuos klausimus:



Klausimas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)