„Gaila, šįkart negaliu sutikti su mūsų kolegomis, mes neteisingai traktuojame šį klausimą. Aš manau, kad šiandien darbo jėgos trūkumo Lietuvoje nėra. Mes dar nenorime mokėti, aš nesakau, kad tiek, kiek Vakaruose, kiek Vokietijoje. Tačiau vis tiek mes turime, aš kreipiuosi į savo kolegas, turime šiuos klausimus peržiūrėti“, – penktadienį metinėje pramonininkų konferencijoje kalbėjo B. Lubys.

Jo nuomone, vidutinis atlyginimas turėtų būti apie 3500 Lt prieš mokesčius.

„Jeigu paklausi žmonių, kodėl jie išvažiuoja, tai yra dvi priežastys: pirma – atlyginimas, antra – socialinė atmosfera valstybėje. Pas dirba beveik 6 tūkst. žmonių („Achemos grupės“ - DELFI) ir mes nejaučiame jokio trūkumo. Siektinas vidutinis atlyginimas turėtų būti 1 tūkst. eurų – 3500 Lt. Tokio dydžio atlyginimas dabar daugiau mažiau žmogų tenkina. Žinoma, reikia mokėti pagal galimybes, tačiau toks atlyginimas turėtų būti siektinas“, – DELFI vėliau sakė verslininkas.

Po mokesčių jo siūlomas atlyginimas būtų apie 2660 Lt. Dabar vidutinis atlyginimas po mokesčių yra per 1600 Lt.

Anot B. Lubio, verslininkai dar yra pernelyg įsibaiminę dėl buvusios krizės ir dėl prognozuojamo naujo nuosmukio, todėl kaupia rezervus. Tai trukdo didinti atlyginimus.

„Tai lemia ne godumas ar nesupratimas, tiesiog žmonės truputėlį yra įbauginti, kad reikia turėti pinigų ir neleisti. Tai galioja ir individualiems žmonėms, ir pramonininkams. Pavyzdžiui, mes grupės mastu taip pat didiname rezervus“, – kalbėjo pramonininkų prezidentas.

Jis mano, kad šiuo metu tokio dydžio vidutinį atlyginimą gali mokėti apie trečdalis verslo.

Apie darbuotojų trūkumą verslininkai kalba ir LPK rengiamose apklausose.
Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais Lietuvoje buvo 17,4 proc. nedarbas. Tačiau ekonomistai kalba apie struktūrinio nedarbo problemą – maždaug pusė visų oficialių bedarbių yra ilgalaikiai, jų kvalifikacija dažnai neatitinka darbdavių poreikių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)