Tokią situaciją lėmė kelerius metus iš eilės besikartojantys uraganai. Nepalankios oro sąlygos Madagaskare sunaikino vanilės augalus, Indijoje – muskato ir čili derlių. Milanas Shah, kuris importuoja prieskonius į Jungtinę Karalystę, teigia, kad kardamono kainos per pastaruosius penkerius metus išaugo nuo 4,9 lito iki 67,81 lito už kilogramą. Tačiau britų prekybininkai pastebi, kad dėl sveiko gyvenimo būdo mažėja druskos, bet auga kitų prieskonių suvartojimas. Kai kurie gamintojai dėl smarkiai pabrangusių būtiniausių prieskonių keičia pusgaminių receptus.

Didžiausio prekybos centrų tinklo Lietuvoje „Maxima“ atstovė spaudai Lina Muižienė perspėja, kad netrukus prieskoniai brangs ir Lietuvoje.

„Dėl pasaulinių žaliavų kainų augimo esame sulaukę pranešimų iš tiekėjų, kad prieskoniai brangs. Tikėtina, kad tai bus kovo mėnesį ir kainos augs apie 10-15 proc., tačiau brangs ne visi prieskoniai“, - sakė L. Muižienė.

Tuo tarpu IKI prekybos centro atstovai praneša, kad prieskonių brangimo kol kas neplanuoja.

„Prieskonių pabrangimo pastaruoju metu nebuvo ir iš tiekėjų kol kas nesame gavę jokios informacijos, kad būtų planuojama keisti kainas ateityje”, - DELFI teigia Valdas Lopeta, IKI prekybos tinklo komunikacijos vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją