Prieš mėnesį neįtikėtinai skambėjo prognozė, kad Šv. Velykų išvakarėse vienas kiaušinis gali kainuoti apie 70 centų. Gal ir smulkmena, palyginti su kitais įvykiais, tačiau ir ši žinia nemaloni. Šiuo atveju tiktų posakis, kad apetitas auga bevalgant. Savaitei likus iki didžiosios šventės minėta kaina jau buvo „peržengta“, o šiomis dienomis ji, tikėtina, dar pakils iki neregėtų aukštumų.

Kaimynų gundymai

Praėjusį savaitgalį nemažai lietuvių apsilankė Lenkijos prekybos centruose pasienyje. Tarp pirkėjų buvo ir „Valstiečių laikraščio“ skaitytojas Antanas N. Jis redakcijai mielai papasakojo apie savo kelionę į Punsko ir Augustavo parduotuves. Antanas buvo savikritiškas. „Pasidaviau minios jausmui ir nesukdamas galvos prisipirkau daug nereikalingų arba kol kas nebūtinų daiktų ir taip užšaldžiau nemažai pinigų“, – prisipažino jis, iš Lenkijos grįžęs su pilna automobilio bagažine.

Lenkijoje ne tik Antano, bet ir kartu važiavusių kaimynų akys matė tik kainas. Įdomu, tai, kad kai kuriose, ypač mažesnėse, parduotuvėse pardavėjai net neprašyti apžiūrimos prekės kainą pasakydavo litais ir taip pagreitindavo pirkėjų apsisprendimą. „Lietuvoje tokios prastos kokybės prekių tikrai nebūčiau pirkęs“, – padarė išvadą jis ir pridūrė, kad atsivežė 200 kiaušinių, kurie netoli Punsko kainavo tik po 35 ct. Lieka tik spėlioti, per kiek laiko Antano šeima ir jo svečiai sudoros šį kalną kiaušinių. Beje, ne bet kokių – padėtų narvuose laikomų dedeklių.

Patogumai dedeklėms

Kiaušinių kainų svyravimo priežastys gali būti įvairios, pavyzdžiui, skirtingas PVM. Tačiau šįmet prie tradicinių argumentų prisidėjo ir Briuselio reikalavimai įgyvendinti vadinamąją Vištų gerovės direktyvą – išlaisvinti vištas iš narvų. Lietuvos paukštynai tuos reikalavimus įgyvendino ir aplenkė kaimynus lenkus bei latvius.

Taigi nuo sausio pradžios paukštynuose, kuriuose laikoma daugiau kaip 350 dedeklių, jau įrengti erdvūs voljerai, kad vištos galėtų tupėti tarsi ant laktų, įrengtos girdyklos bei gūžtos kiaušiniams dėti, sumontuotos net specialios dildės nagams ir net numatytos zonos kapstyti.

Net 12 ES šalių nespėjo pagerinti vištų gyvenimo, tačiau gavusios įspėjimus minėtus reikalavimus turės įvykdyti iki šių metų liepos pabaigos. Kitaip bus baudžiamos. Be to, dabar šios šalys, tarp kurių yra ir mūsų kaimynai lenkai bei latviai, kiaušinių į rinką tiekti nebegali: jie turi būti vietoje perdirbti į kiaušinių produktus. Taigi šįmet nereikėtų tikėtis, kad pasikartos pernykštė istorija, kai prieš pat šventes į Lietuvą buvo įvežta kiaušinių iš Latvijos, todėl krito jų kaina. Dabar Lietuvos rinkoje neleidžiama prekiauti narvuose laikomų dedeklių vištų kiaušiniais. Sausį dar bandyta tokių kiaušinių įvežti iš Lenkijos.

Vieni liūdi, o kiti džiaugiasi

Lietuvos paukštynų savininkai trina iš džiaugsmo rankas. Prieš metus jie skaičiavo nuostolius, kai už 10 kiaušinių didmenininkai sutikdavo mokėti tik 1,5–2,2 Lt, o praėjusią savaitę šlavė po 4,5 Lt. Žinoma, prekybos centruose kiaušinių kaina pakilo iki 7–7,5 Lt.

Tačiau Girelės paukštyno direktorius Reimondas Geležius atvirai sakė, kad jiems neapsimoka kiaušinius parduoti vidaus rinkoje. Jie gerokai daugiau uždirba kiaušinius eksportuodami į kitas ES šalis, juolab kad sumažėjo konkurentų.

Vis dėlto kiaušinių kainos pakilo ir Lietuvoje. Štai balandžio 1 d. daugelyje prekybos centrų 10 kiaušinių kaina buvo 6,7–7,5 Lt. Į pasikeitimus rinkoje tuoj pat reagavo ūkininkai. Kiaušinių kainos turguose pasivijo ir aplenkė kainas prekybos centruose. Labai tikėtina, kad šią savaitę 10 kiaušinių jau kainuos 8–9 Lt.

Kainoms įtakos turi ir didesnis nei kaimyninėse rinkose PVM. Tačiau būtų klaidinga manyti, kad tik dėl šios priežasties maisto produktai Lietuvoje yra brangesni nei, pavyzdžiui, Lenkijoje, kur PVM pagrindiniams maisto produktams yra 5–8 proc. Tokiu atveju maisto produktai Lietuvoje turėtų būti brangesni tik 10–15 proc., bet tikrai ne 30–50 proc. Taip yra ir todėl, kad itin didelę kainos dalį gauna prekybininkai.

Žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius nepalaiko ir verslininkų: „Šiuo metu nėra pagrindo taip sparčiai didinti kiaušinių kainą, nes grūdai bei energijos šaltiniai brango gerokai mažiau.“

Padėtis kitose rinkose

Lenkijoje kiaušiniai taip pat brangsta, bet ne tokiais tempais, kaip Lietuvoje. Lenkijoje šį savaitgalį 10 kiaušinių kainavo 3,5–5 Lt. Estijoje jų kaina išaugo iki 7–7,8 Lt. Tiek ir dar daugiau kiaušiniai kainuoja ir Vokietijoje. Tiesa, praėjusią savaitę prekybos centras „Lidl“, esantis Vokietijoje, surengė akciją ir kelias dienas pardavinėjo kiaušinius po 2,8 Lt. Tačiau dovanų dienos baigėsi ir „Lidl“. Kai kuriose Vakarų Europos šalyse kiaušinių kainos pakilo iki 2,5 euro (8,64 Lt). Labai sparčiai kiaušinių kaina auga Bulgarijoje. Kaip tik į šią valstybę kiaušinius eksportuoja Girelės paukštynas.

Dėl kainų skirtumų įvairių valstybių gyventojai elgiasi taip pat, kaip ir lietuviai. Štai čekai kiaušinius perka Vokietijoje, kuri net 30 proc. kiaušinių importuoja iš kitų šalių, o vokiečiai kiaušinius perka Austrijoje. Apskritai dėl vadinamosios Vištų gerovės direktyvos įgyvendinimo kiaušinių pradeda trūkti beveik visoje ES rinkoje.