Daugiausia, ko gali tikėtis valdančioji konservatorių ir liberaldemokratų koalicija, - tai bankų deklaracija, esą jeigu ne vyriausybės intervencija, jie išmokėtų dar daugiau, sako BBC verslo skyriaus redaktorius Robertas Pestonas.

Tačiau, kaip sakė BBC korespondentui vienas įtakingų bankininkų, bankai nesutiks daryti žymių nuolaidų vyriausybei.

Aktyviausiai už bankų premijų apribojimą pasisakė Didžiosios Britanijos verslo ministras Vinsas Keiblas.

R. Pestono duomenimis, "Royal Bank of Scotland" šiais metais išmokės premijas už 1 mlrd. svarų (1,54 mlrd. JAV dolerių) sumą - tai vos mažiau nei 1,3 mlrd. svarų, išmokėtų prieš metus.

Bankas "Barclays", vadovaudamasis savo rezultatais per pirmuosius devynis 2010 m. mėnesius, galėtų išmokėti savo darbuotojams 5-6 mlrd. svarų sterlingų premijų, tačiau iš tikrųjų turbūt išmokės mažiau.

Tačiau premijų sumažinimas kompensuojamas žymiu atlyginimų padidinimu; kai kuriais atvejais algos padidintos 40 proc., teigia R. Pestonas.

Bankai keičia santykį tarp atlyginimų ir premijų, nes jau greitu laiku įsigalios bendros Europos taisyklės, suderintos vasarą ir patvirtintos gruodį.

Pagal taisykles numatoma įsteigti nepriklausomus bankininkų atlyginimų komitetus ir nustatyti maksimalius premijų lygius - tam tikrą procentą nuo pagrindinio atlyginimo.

Be to, pagal naująją schemą premijų išmokėjimas turi būti sulaikomas trejiems penkeriems metams; ne mažiau kaip pusė premijos turi būti išmokama akcijomis, o ne pinigais, o neigiamų rezultatų atveju, premijos apskritai neturi būti mokamos.

Šios normos, jų steigėjų nuomone, turėtų sulaikyti bankininkus nuo pernelyg rizikingų sprendimų trumpalaikėje perspektyvoje.

Didžiojoje Britanijoje taisyklės bus taikomos tik stambiems bankams: smulkesniems bankams, rizikos draudimo fondams analogiški apribojimai nebus taikomi.

Bankininkai teigia, kad smarkiai sumažinti premijų negalės, nes tokiu atveju jų geriausi darbuotojai išvyks į kitas šalis, kur tokie apribojimai švelnesni.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją