2013 m. sausio 1 d. įsigaliosiantis Buhalterinės apskaitos įstatymas numato, kad savarankiškai įmonėms apskaitos paslaugą teikiantys asmenys ar už įmonių apskaitą atsakingas asmuo tokias paslaugas teikiančioje bendrovėje privalės turėti aukštąjį išsilavinimą, buhalterio profesionalo kvalifikaciją, o civilinę atsakomybę turės apsidrausti ne mažiau kaip 100 tūkst. Lt suma. Įmonių buhalteriams tokie reikalavimai netaikomi.

„Manau, kad iš maždaug tūkstančio buhalterines paslaugas teikiančių įmonių po 2013 m. sausio 1 dienos, įsigaliojus įstatymui, liks kokie 300“, – vertindama politikų žingsnį įvesti tvarką apskaitos paslaugų sektoriuje prognozuoja Danguolė Pranckėnienė, Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė, audito įmonės „Moore Stephens Vilnius“ direktorė.

„Įstatymas buhalterius supriešino ir padalino į dvi stovyklas: vieni naujus reikalavimus vertina labai gerai, kiti – itin nepalankiai”, - teigia Nacionalinės buhalterių asociacijos vadovas Arturas Tankevičius.

Smulkieji įtaria, kad įstatymą inicijavo auditoriai, kuriems trūksta rinkos.

Finansų ministerija, nors įstatymo projektas, kaip nurodoma Seimo tinklalapyje, pateiktas jos vardu, autorystės kratosi – reikalavimai dėl išsilavinimo, kvalifikacijos ar draudimo į projektą įrašyti Seimo Audito komitete, kuriam vadovauja auditorė Loreta Graužinienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)