Mažiau nei prieš savaitę bankas buvo nubaustas rekordine 290 mln. svarų sterlingų bauda už mėginimus manipuliuoti finansų rinkos LIBOR ir EURIBOR palūkanų normomis, kurios turi įtakos paskolų ir nekilnojamojo turto įkeitimo kainoms. Dėl analogiškų pažeidimų šiuo metu tikrinama ir kitų bankų - "Citigroup", HSBC, "Deutsche Bank", "JP Morgan", "Royal Bank of Scotland Group" - veikla.

Kilus skandalui iš pradžių atsistatydino "Barclays" direktorių tarybos pirmininkas Marcusas Agiusas, o vėliau ir generalinis direktorius B. Daimondas. Pasak pastarojo, jis atsistatydino dėl bankui daromo didelio spaudimo. "Barclays" vadovus prisiimti atsakomybę ragino vienas iš Liberalų demokratų partijos lyderių lordas Oukšotas.

Liepos 4 d. B. Daimondas apkaltino Didžiosios Britanijos centrinį banką prisidėjus prie skandalo dėl manipuliavimo finansų rinkos LIBOR palūkanų normomis. Kaip rašė žiniasklaida, Anglijos banko vadovo pavaduotojas Paulas Tuckeris 2008 metais pasiūlė "Barclays" generaliniam direktoriui B. Daimondui sumažinti skelbiamas palūkanų normas, kuriomis "Barclays" skolinosi pinigus iš kitų bankų. Pasiūlymas nuskambėjo po to, kai LIBOR palūkanų norma smarkiai pašoko, o tai sukėlė aukštų vyriausybės valdininkų nepasitenkinimą.

Prieš pasisakydamas parlamente buvęs "Barclays" vadovas pareiškė turįs pokalbio su P. Takeriu įrašą, kuriame P. Tuckeris esą siūlęs pakeisti duomenis. Įstatymų leidėjai iškvietė į apklausą P. Tuckerį, norėdami išsiaiškinti jo vaidmenį šioje istorijoje.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją