Darbas vienkartinis

63-ejų M.Danilaitienė – audėja. Jos austi kostiumai, sijonai, liemenės, prijuostės bei juostos yra sertifikuoti ir pripažįstami kaip tautinio paveldo produktai. Prieš septynerius metus M.Danilaitienė už savo veiklą pelnė ir garbingą apdovanojimą – respublikiniuose tautodailininkų apdovanojimuose Taikomosios liaudies dailės kategorijoje gavo trečiąjį „Aukso vainiką“.

Išėjusi į pensiją M.Danilaitienė nusprendė verstis tik iš valstybės teikiamų išmokų. Moteris gauna trijų rūšių pensiją – senatvės, našlės ir kaip buvusi tremtinė – valstybinę, skiriamą nukentėjusiems asmenims. Šį pavasarį M.Danilaitienei pasitaikė proga prisiminti savo senąjį amatą. Gavusi užsakymą nuausti tautinį kostiumą, moteris pamanė, kad tai bus puiki proga prisidurti prie pensijos.

„Maniau, kad dirbantiems pensininkams pensijoms jau nebemažinamos. Todėl išsiėmiau individualiosios veiklos pažymą, nuaudžiau kostiumą, gavau už jį 2400 litų ir po kurio laiko sužinojau, kad du mėnesius iš eilės buvo sumažinta mano tremtinio pensija. Kadangi gavau pajamų, žiemą tikriausiai nebegausiu kompensacijos už šildymą. Nuo gautos už kostiumą sumos dar turėsiu sumokėti mokesčius “Sodrai„, valstybei. Tai kiek man liks? Bijau, kad pinigus būsiu pradirbusi, o ne uždirbusi“, – nusivylusi kalbėjo M.Danilaitienė.

Pensija – žmogaus sukaupta suma

Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas teigė, kad egzistuoja dvi teorijos, kas yra pensija. Pagal pirmąją pensija yra draudimas nuo nedarbo, sulaukus tam tikro amžiaus. Antroji skelbia, kad pensija yra žmogaus sukauptos lėšos, kurias sulaukęs tam tikro amžiaus jis gali atsiimti.

Lietuva nejučia pradėjo taikyti pirmąją teoriją. Tačiau antroji yra geresnė – jeigu žmogus visą gyvenimą mokėjo mokesčius, investavo į valstybę, natūralu, kad atėjus tam tikram laikui jis norės atsiimti dalį savo pinigų“, – sakė S.Besagirskas.

Idealiu atveju, pasak S.Besagirsko, iš vienkartine ar mažiau kvalifikuota veikla nusprendusių užsiimti senjorų neturėtų būti atimamos jiems priklausančios pensijos. Gaudamas ir nedidelį atlygį už darbą, ir pensiją, žmogus jausis reikalingas, kurs pridėtinę vertę.

„Tačiau pinigų trūksta, ne visada pavyksta padaryti taip, kaip geriausia. Situacija yra tokia, kad visoje Europoje socialiniuose fonduose trūksta pinigų, todėl vėlinamas pensinis amžius“, – pridūrė S.Besagirskas.

Pasirinko ne tą variantą

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Valstybinių pensijų skyriaus vedėja Danutė Akulavičienė teigė, jog uždarbiauti pradėjusiai moteriai viena iš pensijų – valstybinė – buvo sumažinta todėl, kad ji užsiėmė individualiąja veikla. Jeigu norėdama austi kostiumą moteris būtų išsiėmusi verslo liudijimą, valstybinė pensija jai nebūtų buvusi sumažinta.

„Sodros“ pensijos buvo mažinamos 2010–2011 m., o nuo šių metų pradžios to nebedaroma, taip pat ir turintiems draudžiamųjų pajamų. Valstybinės pensijos nuo rugsėjo bent iki metų pabaigos tai pat nebus papildomai mažinamos net ir dirbantiems.