„Jeigu darbuotojui kasmetinės atostogos nebuvo suteiktos daugiau kaip už vienerius darbo metus, kompensacija išmokama už visas nepanaudotas kasmetines atostogas, bet ne daugiau kaip už trejų darbo metų nepanaudotas kasmetines atostogas, jei darbuotojas faktiškai galėjo jomis pasinaudoti ir kolektyvinėje sutartyje nenustatyta kitaip“, - teigiama Darbo kodekso pataisoje.

Po svarstymo įstatymo pataisos projektui pritarė 34 Seimo nariai ir 17 parlamentarų susilaikė.

Socialdemokratas Algirdas Sysas sako, kad teiginiai, jog darbuotojai patys neina atostogų ir kaupia jas, yra iš pasakų srities. Jo nuomone, darbuotojai daug atostogų dažniausiai sukaupia paprasčiausiai todėl, kad nėra išleidžiami atostogų – darbdavius spaudžia užsakymų terminai, o naujų darbuotojų samdyti jie nenori.

„Visos kalbos apie tai, kad darbuotojai patys neišeina atostogų yra iš pasakų serijos, nes darbą ir poilsį darbe organizuoja darbdavys, tai puikiai aprašyta Darbo kodekse. Kiekvienas darbuotojas turi dienos poilsio režimą (naktį žmonės ilsisi, nebent kas dirba, tai poilsiauja dieną), yra savaitinis poilsis – šeštadienis, sekmadienis, ir yra metų poilsis, tai yra atostogos. Todėl dažniausiai darbdaviai neišleidžia atostogų, nes yra užsakymai, daug darbo, naujų žmonių nepriima“, - teigė A. Sysas.

„Siūlymas, kad atleidžiant būtų kompensuojama tik už trejus metus, manau, yra neteisingas. Nesvarbu, kad dėl to pasiektas kompromisas Trišalėje taryboje tarp profesinių sąjungų ir darbdavių, bet jūs logiškai pamąstykit – žmonės neišleidžiami atostogų dirba, dirba darbdaviui bijodami prarasti darbo vietą ir neprieštarauja. O atleidžiant, jei jis turi daug neišnaudotų atostogų, jam sumokama tik už trejus metus. Man su logika tai nesueina“, - piktinosi parlamentaras.

Savo ruožtu konservatorius Rimantas Jonas Dagys sako, kad dirbti daugiau nei trejus metus be atostogų yra žmogaus alinimas, tad Seimas esą neturėtų susitaikyti su esama situacija, o privalėtų priimti tokias pataisas, kad darbdaviai neturėtų jokių sąlygų versti darbuotojų dirbti be poilsio daugiau nei trejus metus.

Tiesa, konservatorius manė, kad pateiktoms Darbo kodekso pataisoms pritarti reikia, mat dėl jų susitarta Trišalėje taryboje.

Šiuo metu atleidžiant darbuotoją jam priklauso piniginė kompensacija už nepanaudotas kasmetines atostogas. Kompensacija išmokama už visas nepanaudotas atostogas, kurių minimali trukmė per metus – 28 kalendorinės dienos.

Atleidžiant darbuotoją iš darbo nepanaudotos kasmetinės atostogos gali būti panaudojamos nukeliant atleidimo datą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (150)